Radar · Politik

Ingen elbrist – Sverige exporterar mest el på Nord Pool

Ögonblicksbild, i dag 10:39, på den nordiska elbörsen Nord Pool visar att Sverige exporterar 2 185 MW el.

”Det råder helt enkelt elbrist” skriver moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Men det råder ingen elbrist i Sverige enligt Energimyndigheterna och Svenska kraftnät.

År 2019 hade Sverige sin största nettoexport någonsin, enligt branschorganisation Energiföretagen Sverige. Då nettoexporterade Sverige 25,8 TWh el.

”Alla tiders rekord”, skrev Energiföretagen Sverige. 2020 blev inte nettoexporten inte lika hög som rekordåret 2010, då den uppgick till 24,9 TWh.

Hittills i år har Sverige exporterat drygt 19,5 GWh, enligt den senaste statistiken från SCB.

När Syre ringer upp Energimyndigheter och Svenska kraftnät så är svaret entydigt.

– Nej det råder ingen elbrist i Sverige.

– Varken av nät eller balansskäl har det funnits några behov av stöttning från Karlshamnsverket. När priserna är tillräckligt höga blir det lönsamt att köra verket, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät.

Kapacitetsbrist

Men även om vi producerar mer el än vi själva använder i Sverige så finns det problem med att överföra elen dit den behövs. Det är för trångt i elnätet – kapacitetsbrist.

Där problemet blir som störst när det är många som behöver mycket el samtidigt, som under som under kalla, vindstilla vinterdagar med mulet väder, enligt Eon.

Ulf Kristerssons inlägg på Facebook
Ulf Kristerssons inlägg på Facebook.

Syre söker Ulf Kristersson för en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV