Radar · Inrikes

SD:s naziströtter kan försämra relationen mellan Sverige och Israel

Ann Linde under sitt besök i Israel.

Efter att relationen mellan Sverige och Israel under den senaste tiden förbättras riskerar den vid ett maktskifte åter att bli frostig. Anledningen ligger i Sverigedemokraterna och deras rötter i nazismen, rapporterar Dagens Nyheter.  

Efter att utrikesminister Ann Linde (s) under veckan har besökt Israel och träffat bland annat landets president Isaac Herzog och utrikesminister Yair Lapid har ländernas relation förbättrats. Det efter flera år av frostiga relationer efter att Sverige erkände Palestina 2014. 

I en intervju med Dagens Nyheter säger Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, att Sverige under de senaste två åren har börjat föra en mer balanserad politik, men att de fortfarande motsätter sig erkännandet. 

Men relationerna riskerar att åter försämras efter valet. Det om det blir ett maktskifte där Sverigedemokraterna blir den del av regeringsunderlaget. 

– Jag har självfallet inga intentioner att lägga mig i Sveriges demokratiska process. Men jag kan säga att detta är en moralisk ståndpunkt som handlar om extremhögerpartier med rötterna i nazismen. Vi har inte, och har inte för avsikt att skaffa oss, någon kontakt med SD. De kan säga att de stödjer Israel, men man måste också titta på vad de inte stöder. Vi kommer inte heller att ha kontakt med öppet islamofoba partier. Det gäller även för andra länder i Europa, säger Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman till tidningen

Ann Lindes besökte även Palestina, och träffade president Mahmoud Abbas, på sin resa. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV