Radar · Migration

Rekordmånga migranter gripna vid den amerikanska gränsen

Migranter, till störst del från Haiti, nära Rio Grande som är gränsen mellan USA och Mexiko.

Över 1,7 miljoner migranter har gripits på gränsen mellan USA och Mexiko under de senaste 12 månaderna. Det är det högsta antal någonsin, enligt den amerikanska gräns- och tullmyndigheten.

Vid flera tillfällen under det senaste året har det rapporterats om hur stora grupper av migranter varit på väg genom Centralamerika till USA. Det har handlat om grupper på i många fall varit så stora som flera tusentals människor.

– Det stora antalet utvisningar under pandemin har bidragit till att ett större antal än vanligt antal migranter har gjort flera försök till gränsövergångar, säger en företrädare för USA:s gräns- och tullmyndighet till BBC.

Det var efter att Joe Biden tillträdde som president tidigare i år som antalet migranter som försökte ta sig landvägen till USA ökade. Joe Biden ämnade att luckra upp Donald Trumps hårdföra migrationspolitik där en en stor del av retoriken byggt på att bygga en mur samt minska invandringen till ett minimim.

Minskat förtroende

Den mjukare inställning som Biden haft har samtidigt lett till att hans popularitet stadigt minskat. Endast 35 procent av amerikanerna tycker att han sköter migrationsfrågan på ett bra sätt, enligt en undersökning av nyhetsbyrån AP. Biden har ännu inte besökt gränsen under sin tid som president.

Trots synen på en mjukare ansats till migrationen har Biden kritiserats från bland annat Human rights watch (HRW) för att använda en lagparagraf – ”title 42” som möjliggör utvisning av personer som kommit från ett land med en smittsam sjukdom – för att utvisa migranter till Haiti.

160 nationaliteter

De migranter som har gripits läng med gränsen har haft över 160 olika nationaliteter, varav majoriteten har varit från Mexiko, Guatemala, Honduras och El Salvador.

Ungefär en av tio av de gripna var ensamma barn, totalt handlar det om 145 000 barn som gripits. I dag sitter fortfarande 11 000 av dessa barn i förvar, enligt BBC.

Situationen i de förvar där barnen sitter är på flera punkter alarmerande och enligt en undersökning av BBC så finns det rapporter om sexuella övergrepp, covid- och lössutbrott samt att hungriga barn serverats okokt mat.

I juni var gripandena som störst då över 213 000 migranter greps.

Fakta: Gripna migranter på den amerikanska gränsen

Totalt har 1,73 miljoner migranter gripits på gränsen mellan USA och Mexico under de senaste 12 månaderna.
Under samma tid året innan handlade det om 458 000 migranter.
8,5 procent av de som greps var ensamma barn, medan den största gruppen på 64 procent bestod av ensamma vuxna.
Av de gripna var 655 000 var från Mexiko, 319 000 från Honduras, 283 00 från Guatemala samt 98 000 från El Salvador. Totalt fanns det gripna från över 160 länder. 
Källa: USA:s gräns- och tullmyndighet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV