Radar · Inrikes

Klimatdemonstranter stoppade trafiken i Malmö

Gruppen Extinction Rebellion demonstrerade för klimatet.

Klimatdemonstranter från organisationen Extinction Rebellion har stoppat trafiken i centrala Malmö genom att sätta sig ned i gatan, skriver Sydsvenskan. Flera av demonstranterna har gripits för våldsamt motstånd eller våld mot tjänsteman, enligt polisen.

Klimataktivisten Kristian Smedjeback säger till Sydsvenskan att omkring 150 personer deltog i demonstrationen som utmynnande i en sittmanifestation på Bergsgatan i Malmö.

Det här är en av de största blockaderna i år, vi har deltagare från hela Sverige och även folk från Danmark. Vi vill belysa klimatnödläget, man har vetat om det här i 30 år men ändå görs inget. Därför protesterar vi genom civil olydnad, säger Smedjeback.
Polisen gör samma bedömning av deltagarantalet, och uppger att ett antal personer har gripits.

Ett tjugotal personer är avlägsnade med stöd av polislagens trettonde paragraf. Sedan har man sagt att ett antal är gripna, de har antingen satt sig till motstånd eller gjort motstånd. Det är fortfarande oklart om brottsrubriceringen kommer att bli våldsamt motstånd eller våld mot tjänsteman, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till TT.
Sydsvenskan skriver att polisens använde sig av pepparsprej vid insatsen. Polisen kan inte bekräfta uppgiften.

Jag kan bara säga att vid ingripanden använder man sig av det våld som situationen kräver. Och där ska hela tiden ske en bedömning av den enskilda polismannen eller en chef på platsen som beordrar det, säger Lundqvist till TT.