Radar · Inrikes

Ännu ingen gripen för mordet på Einár

Rapparen Einár sköts till döds med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm sen torsdag kväll.

Polisen har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt för mordet på den 19-årige rapparen Einár, som under torsdagskvällen sköts till döds med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm.

– Vi jobbar vidare med ärendet, men det finns inget nytt att säga just nu, säger polisens presstalesperson Anna Westberg på lördagsmorgonen.

Polisen uppgav under torsdagen att det finns ett antagande att mordet på Nils Grönberg, som rapparen heter, är kopplat till gängkriminalitet. 19-åringen hade länge befunnit sig i gängkriminella kretsar och varit inblandad i olika rättsfall, både som offer och som gärningsman.

Avspärrningarna vid innergården där mordet ägde rum har nu hävts, men polisen kommer finnas kvar den närmsta tiden med en förstärkt resurs.

– Det är i trygghetsskapande och informationsinhämtande syfte, säger Anna Westberg.

Under torsdagskvällen uppgav polisen att det finns uppgifter om att en eller två personer ska ha sprungit från platsen. Polisen säger att man har en ganska god bild av händelseförloppet.

– Ja, vi har en god bild och rättvisande bild. Den tidslinjal som förundersökningsledaren försökt att rita upp saknar vissa detaljer, de försöker vi fylla i med underrättelser, sade polisens presstalesperson Ola Österling till TT under fredagen.

En av utredningsåtgärderna som polisen vidtar är att analysera material från övervakningskameror i närheten. Polisen efterfrågar fortsatt tips om händelsen, oavsett om det rör sig om direkta vittnesuppgifter eller annan information, säger Anna Westberg.

– Har man någon form av uppgifter om händelsen är det givetvis så att vi vill att man hör av sig.

Fakta: Einár

Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár, mördades i Stockholm i den 21 oktober 2021. Han sköts ihjäl med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad.
19 år gammal var han vid tiden för sin död en av svensk hiphops största profiler.
Under 2019 gick Grönberg från närmast okänd 16-åring till att vara en av Sveriges mest omtalade rappare. En video som släpptes på Youtube året före gav ringar på vattnet och med låten ”Katten i trakten” spreds hans namn över Sverige.
I mars 2019 nådde den högst på singellistan och innan året var slut hade han släppt två album, som båda gick upp på förstaplatsen på den svenska albumlistan, och låt efter låt seglade upp på topplistorna, varav tre nådde förstaplatsen.
På Spotify fick han genast tiotals miljoner lyssningar och han var den mest lyssnade artisten i Sverige på strömningstjänsten det året.
På Grammisgalan 2020 belönades han som årets nykomling och för årets hiphop. P3 Guld-galan hade redan utsett ”Katten i trakten” till årets låt.
Utöver musikframgångarna uppmärksammades Einár för sina texter om vapen och droger, något han förklarade med att han ville skildra verkligheten, bra som dålig. 19-åringen hade även själv länge befunnit sig i gängkriminella kretsar och varit inblandad i olika rättsfall, både som offer och gärningsman.
Våren 2020 utsattes rapparen för en kidnappning. Flera personer från det så kallade Vårbynätverket, samt två andra rappare, dömdes i tingsrätten till fängelsestraff för inblandning i kidnappningen.
Einár själv ville dock inte delta i utredningen och dök aldrig upp i tingsrätten. Enligt hans biträde hade han inte heller några planer på att dyka upp i hovrätten, som skulle pröva saken veckan efter mordet på rapparen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV