Radar · Migration

Minst 27 migranter drunknade utanför Calais

Minst 20 migranter har drunknat i Engelska kanalen.

Minst 27 migranter har drunknat i Engelska kanalen utanför franska hamnstaden Calais. Olyckan är den hittills dödligaste i migranternas försök att ta sig från Frankrike till Storbritannien.

Människorna från en trolig förlisning i den kalla Engelska kanalen upptäcktes av en fiskare på onsdagseftermiddagen. När räddningspersonal anlände till katastrofområdet upptäcktes en tragedi som var värre än väntad.

Först hittades fyra döda, sedan upplyste polis och en lokal borgmästare att dödssiffran stiger. Vid 18-tiden bekräftade fransk polis att man hittat 27 döda.

Sökning pågår

Timmar senare hade tre helikoptrar och tre räddningsbåtar tagit sig till olycksplatsen i försök att finna överlevande.

Tragedin är därmed en värsta hittills i den pågående krisen där migranter försöker ta sig över kanalen till Storbritannien.

Enligt uppgifter har 26 personer kunnat räddas, men det är fortfarande oklart om hur många som befann sig ombord på den troligen förlista båten.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin säger i ett uttalande att franska patrullbåtar funnit döda och medvetslösa i vattnet.

”Olyckan i kanalen är en tragedi. Våra tankar går till de många som saknas, de som skadats och de som är offer för smugglare som utnyttjar migranters svåra situation och misär”, skriver premiärminister Jean Castex i ett uttalande.

Krismöte i London

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallade till ett krismöte efter beskedet om olyckan.

Enligt franska myndigheter har över 31 000 personer försökt att ta sig från den franska kusten till Storbritannien hittills i år. Omkring 7 800 har omhändertagits i försöken att ta sig över Engelska kanalen.

Innan onsdagens tragedi har myndigheter rapporterat om sju personer som bekräftats döda eller som saknas efter försök att ta sig över kanalen.