Radar · Politik

Magdalena Andersson avgår efter MP:s avhopp

Magdalena Andersson under onsdagens presskonferens efter beskedet om att MP hoppar av regeringen.

Efter att Miljöpartiet i eftermiddag meddelat att de hoppar av regeringen så meddelade nyblivna statsminister Magdalena Andersson att hon begärt att bli entledigad.

Miljöpartiet vägrar regera på en borgerlig budget och lämnar regeringen, meddelade språkrören på en presskonferens i eftermiddags.

– Vi har ett enigt parti bakom oss att vi inte kan sitta i regering som genomför politik SD förhandlat fram. Vi måste se våra väljare i ögonen och känna stolthet, sade Märta Stenevi.

En stund efter detta höll Magdalena Andersson en presskonferens där hon meddelade att hon begärt att bli entledigad.

– Jag vill inte leda en regering där det finns grund att ifrågasätta min legitimitet, sade hon.

Hon konstaterade att det är praxis att en koalitionsregering bör avgå om ett parti lämnar regeringen, och att så bör ske även nu.

Frågan om detta är den kortaste statsministerperioden i svensk historia, ville hon inte svara på. Men hon konstaterade med tanke på att hon idag ändå utsetts till Sveriges första kvinnliga statsminister:

– Det är ett glastak som slåtts igenom idag.

Hon skulle formellt ha tillträtt med sina rödgröna regering på fredag. Nu ska riksdagens talman Andreas Norlén i stället inleda en ny process för att hitta en statsminister.

– Jag har full förståelse för att detta framstår som väldigt rörigt, säger Andersson.

– Det som har hänt är ju något helt unikt.

Kan få MP:s stöd i ny omröstning

Att Miljöpartiet valt att hoppa av regeringen förklarade de med full enighet i partiet.

– Det är inte MP:s uppgift att genomföra en SD-förhandlad budget. Vi har en enig partistyrelse bakom oss om att vi inte kan sitta i en regering på en budget som SD förhandlat fram.

Samtidigt uppgav språkrören att de kan ställa sig bakom Magdalena Andersson i ny statsministeromröstning.

Beskedet kom från MP strax efter att budgetalternativet från M, KD och SD vunnit i riksdagsomröstningen mot regeringens budget med siffrorna 154-143.

Ett budgetnederlag som kom bara timmarna efter att Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson godkänts som Sveriges 34:e statsminister.

Redan när Magdalena Andersson blivit statsminister på onsdagsförmiddagen uppgav Bolund och Stenevi att MP skulle överväga om partiet kan sitta kvar i regeringen om högerpartiernas budgetalternativ vann.

MP är framförallt kritiskt till att deras budget innehåller en bensinskattesänkning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV