Radar · Nyheter

Ge en tredje dos, manar ECDC

Andrea Ammon är generaldirektör för EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, med bas i Sverige.

Alla vuxna bör få ännu en vaccindos, manar EU:s smittskyddsenhet. Nya rekommendationer från Bryssel väntas under torsdagen.

I ett bandat uttalande från ECDC-chefen Andrea Ammon föreslås utdelande av extradoser av covid-19-vaccinet efter minst sex månader.

– Tilläggsdoser bör övervägas för alla vuxna individer, med prioritet för personer över 40 år, säger Ammon enligt nyhetsbyrån Reuters.

I en rapport på onsdagen hänvisar smittskyddsenheten till att nyinsamlade uppgifter från Israel och Storbritannien ”visar en betydande ökning av skyddet mot infektion och svår sjukdom efter en tilläggsdos i alla åldersgrupper på kort sikt”.

Råden kommer samtidigt som EU-kommissionen under torsdagen väntas föreslå nya rekommendationer kring coronapandemin. Enligt nyhetssajten Politico Europe handlar det främst om att garantera fortsatt fri rörlighet inom EU för den som är fullvaccinerad, nytestad eller nyligen tillfrisknad.

Bland annat väntas en uppmaning till medlemsländerna att inte kräva karantän av inresande bara för att de anländer från specifika länder inom EU, utan snarare titta på hur var och en är vaccinerad eller testad.

Längre fram väntas även order om att uppdatera vaccinpassen till att även inkludera uppgifter om eventuella tilläggsdoser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV