Centerpartiet har valt att inte välja mellan V och SD. Nu kallas C för Sveriges ensammaste parti, men uppslutningen är stor bland centerpartister för linjen att släppa fram en S-regering utan att stödja budgeten.
– Den är väldigt smal den där breda mitten som Annie Lööf pratar om, så är det ju.
Tomas Karlsson är inte politiker, utan ledarskribent på C-märkta Länstidningen i Södertälje. Med den rollen har han kanske lite lättare än partifolket att erkänna svårigheterna med den position som Centerpartiet intagit i svensk politik. Det vill säga att man utesluter samarbete med både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, vilket nu lett till att Magdalena Andersson (S) visserligen valts till statsminister, men att de förändringar av regeringens budget som M, SD och KD pratat ihop sig om går igenom.
Efter tisdagskvällens uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet talar nu en del om Centerpartiet som Sveriges ensammaste parti. De sista resterna av det januariavtal som slöts för att hålla V och SD borta från inflytande smulades slutgiltigt sönder. Därmed är det nu också ett frågetecken hur C tänker sig söka inflytande över svensk politik framöver.
Men Tomas Karlsson ser inte bara svårigheter.
– Å andra sidan är de kungamakare. Allt tyder på att man inte heller efter nästa val kommer kunna bli statsminister utan att förhandla med Centerpartiet, säger han.
Frågan kvarstår, vad det är man ska förhandla om och med vem. Vi återkommer till det.
Desto tydligare är centerpartister i dag på en annan punkt: Röran som nu råder i svensk politik är inte Centerpartiets fel. Det var inte Centerpartiet som fällde regeringen i somras (det var V), det var inte Centerparitet som spräckte januariavtalet (det var L) och det var inte Centerparitet som förhandlade med SD om de ändringar i budgeten som nu blir verklighet (det var M och KD).
Följer praxis
Centerpartiet följer bara praxis, är ett budskap som ekar från centerpartister i alla vrår av partiet. Därmed lägger man ner rösterna i statsministeromröstningen eftersom man inte har en egen kandidat som kan få stöd.
Mattias Larsson, distriktsordförande i Västerbotten och ledamot i partistyrelsen, hör till dem som argumenterar för att det är en rimlig hållning. Även om han anser att det på sikt är en ohållbar situation med regeringar som styr med oppositionspartiers budgetar. Så till den grad att han inte utesluter en grundlagsändring.
Om regeringsformen ändras så att en statsminister skulle behöva aktivt stöd från en majoritet av riksdagens ledamöter skulle det tvinga fram majoritetsregeringar, resonerar Mattias Larsson. För det här går inte, menar han, hur lite det än är Centerpartiets fel.
– Allt ansvarsutkrävande blir fullständigt hopplöst. Hur ska man kunna ifrågasätta vad regeringen gör när de alltid kan säga ”tacka fan för att det går åt helvete, vi hade mer pengar till det här i vår budget”, säger han.
Nytt januariavtal
Nu tar ju en grundlagsändring sin tid att genomföra. Och fortfarande hoppas Mattias Larsson på uppgörelser i det centerpartiet ser som den ”breda mitten”, det vill säga överenskommelser där såväl M som S kan ingå, men inte V och SD.
– Jag kan tänka mig nya lösningar som liknar januariavtalet, det vill säga att regeringar förhandlar med andra partier för att kunna tillträda, säger Mattias Larsson.
CUF: Oerhört glädjande
En av få centerpartister som öppet kritiserat partiets samarbete med Socialdemokraterna är ungdomsförbundets ordförande Reka Tolnai. I dag jublar hon på twitter över att C inte röstar på regeringens budget:
”Det är oerhört glädjande att Centerpartiet står upp för sin oppositionsroll och avstår från att stötta regeringens budget i budgetomröstningen”, skriver hon.
Sedan fortsätter hon med att kritisera valet att släppa fram Magdalena Andersson till statsministerposten:
”För att vara en trovärdig vågmästare borde samma princip gälla även för en statsministeromröstning”, skriver Reka Tolnai.
Hon har inte blidkats av de opinionsbildare på vänsterkanten som på senare tid viftat triumferande med opinionsundersökningar som kan tolkas som att C-väljarna rört sig vänsterut. SD ogillas betydligt mer än V. Klart fler uppger att de vill se Magdalena Andersson som statsminister än Ulf Kristersson. Men att det öppnar för en omprövning av utestängandet av V efter valet tror inte heller ledarskribenten Tomas Karlsson på.
– Motståndet mot Kristersson är egentligen inte något motstånd mot Moderaterna, utan mot Sverigedemokraterna, säger han.
Och att istället ompröva sin inställning till SD menar han är i princip uteslutet för Centerpartiet.
– Det finns i dag noll stöd för att sitta tillsammans med Jimmie Åkesson.
Kvar finns den centerpartistiska drömmen om en bredare mitt.
Läs mer:
Centern röstar inte för regeringens budget