Energi · Kan själv

Sumpa inte kaffesumpen

Kaffe är en bra jordförbättrare.

Det är svårt att bedöma hur mycket kaffesump ett genomsnittligt hushåll producerar, men vi konsumerar 9 kilo bönkaffe i snitt per person och år i Sverige. Nedblött blir det ännu tyngre, så det handlar om hundratusentals ton. Mycket sump blir det i alla fall. Helt i onödan. För kaffesump är en användbar resurs.

Jag använder främst sumpen till odling av växter och svampar, men det går också att polera saker med den, skrämma bort skadedjur från trädgården och använda den som sand på isfläckar. Bland annat.

Kaffesump är ganska näringsrik och möglar snabbt om den får ligga, så det är bra att antingen sprida ut den någonstans och låta den torka tills den ska användas eller ha en stor burk i kylen och fylla på den efter hand. Samtidigt är den lite sur, men inte mycket. Det mesta av syran hamnar i kaffet. Sumpen brukar ligga strax under neutralt ph.

Det är bra att skölja ur ett par extra gånger. Ta för vana att köra igenom ett par koppar kallt vatten efter att kaffet är klart. Då minskar risken för att det möglar, syrorna lakas ur och mängden koffein minskar.

Kaffe i komposten ökar näringshalten och håller insekter på avstånd
Kaffe i komposten ökar näringshalten och håller insekter på avstånd. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Kompostera

Den första användningen är naturligtvis att kompostera sumpen. I en vanlig kompost eller en bokashi. Det är rena helgerånet att inte ta vara på den näringen. Jag får sällan sump över eftersom den kommer till användning, men när jag har mycket blandar jag ner den i min bokashi och tycker att resultatet blir alldeles lysande. Då river eller klipper jag själva filtret också, papper tar lång tid på sig att komposteras, men i små bitar fungerar det som buffert för vatten i jorden.

I en trädgårdskompost kanske inte en normal kaffekonsumtion ger tillräckligt med sump för att göra någon större skillnad på resultatet, men studier visar att det kan skrämma bort en del irriterande insekter och andra smådjur som kan ställa till det utan att för den skull avskräcka daggmaskarna.

Vissa människor använder också sumpen för att hålla borta skadedjur i rabatter och trädgårdsland, men här har jag inte hittat särskilt mycket information om det verkligen fungerar. Jag kan tänka mig att näringen i sumpen också lockar till sig djur som gillar den och jag tror ju att en frisk och sund jord egentligen är det bästa skyddet, utan en massa trixande.

Jordförbättring

Upp till en tiondel sump kan du blanda in i jorden säger de som förstår sig på sånt. Jag gör det regelbundet och tycker att det förbättrar jorden, ger både substans och näring, men har inte genomfört några kontrollstudier direkt. Koffeinet kan enligt olika studier vara problematiskt för växter, så det gället att skölja ur så mycket som möjligt. Jag sköljer tills vattnet blir någorlunda klart.

Olika källor ger olika besked i ärlighetens namn, det finns de som hävdar att kaffesump inte hör hemma i jord, men jag har väldigt bra erfarenhet av det. Näringsmängden varierar naturligtvis beroende på kaffesort, vid hårdare rostning förstörs mer av ämnena i bönan, men en kompost med 40% kaffesump producerar enligt en studie mindre växthusgaser och ger bättre jord än utan.

En del odlare strör lite sump över sin jord då och då istället för att tillföra kommersiell näring. Köpt näring innehåller sällan alla de ämnen som en växt behöver, utan tar i med storsläggan med vissa ämnen och glömmer andra. Om du har en bokashi kan du blanda lite av den utspädda vätskan från den med kaffesump så luktar det mindre. Tycker jag, som har rätt svårt för den lukten, i alla fall.

Svampodling

Det är populärt bland främst amerikanska kommersiella odlare att odla ostronskivling i kaffesump. Kaffebönan innehåller som andra fröer näringsämnen som svampar gillar, men det gäller att skölja ur syran. Dessutom är sumpen väldigt kompakt och håller lite för mycket vatten så de flesta blandar med något annat substrat, halm eller träspån.

Jag använder väl ursköljd kaffesump för att odla mycel, antingen vidareodla sånt jag redan har eller producera nytt mycel från bitar av svampar. Och jag blandar i lite sump i substratet när jag odlar bland annat ostronskivling. Enklast är att skaffa mycel från en kompis eller köpa på nätet och sen blanda med kaffesump och något tillägg som gör det hela lite luftigare. Ostronskivling är den som är allra enklast att odla på detta sätt.

Även om kaffepulvret utsätts för höga temperaturer när kaffet tillagas räcker det inte för att göra det sterilt. Det handlar snarare om någon slags värmebehandling. Dessutom blir inte alltid allt kaffepulver blött alla gånger. Det blir små fickor av luft och där överlever sporer och bakterier lättare. Och i den stund som vattnet runnit igenom och sumpen börjar kallna hamnar en massa luftburna organismer och sporer i det och börjar växa. Jag har skrivit tidigare om hur man odlar ostronskivling, kolla in artikeln på vår hemsida.

Udda användningsområden för sump

• Blanda små fröer med torkad kaffesump. Då sprids de ut jämnare än på egen hand när du strör ut blandningen och den nya växten får lite extra näring omkring sig.

• Enligt flera källor kan torkad kaffesump fungera som ett någorlunda naturligt sätt att skrämma bort myggor. Jag har i ärlighetens namn inte testat, men det ska gå att lägga dem i en pyramidliknande hög och bränna som rökelse.

• Polermedel från affären är jag extra skeptisk emot. De innehåller ofta onödiga skumma kemikalier när den viktigaste funktionen egentligen är den lätt slipande effekten. Kaffesump är inte lika effektivt, men en näve sump i en kastrull med intorkade matrester har just den effekten på ett milt sätt. Det kan däremot repa känsliga ytor, så ta det försiktigt.

• På kallnat kaffe flyter ofta en oljig hinna. Det är de fetter som finns i kaffebönan. Dessa kan göra nytta för att fixa eller åtminstone dölja repor i mörkare träsorter. Gnid in sumpen med en mjuk, fuktig trasa, låt den sitta några timmar och torka sedan av.

• Bind det sotiga dammet när du ska tömma en eldstad med fuktig kaffesump. Strö den försiktigt över askan och vänta en stund tills fukten sprider sig och binder askan så slipper du kanske städa hela rummet efter att askar yrt upp. Kompostera gärna askan för ökad näringshalt i jorden.

• För att slippa använda syntetiska färgämnen i trolldeg går det bra att blanda in kaffesump för att få till brun färg på den. Det fungerar särskilt bra för att få till en jordliknande effekt. Det ger degen en mysig doft också.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV