Radar · Djurrätt

”Snart kommer ingen kommun längre köpa burägg”

Alltfler hönor slipper burar när fler kommuner väljer bort burägg.

Nära 95 procent av de svenska kommunerna väljer nu bort burägg i sin upphandling, det visar Djurens rätts årliga kartläggning. Sedan förra året har ytterligare sex kommuner slutat att köpa in burägg.

Varje år listar Djurens rätt de kommuner som valt bort burägg i sin upphandling. I år uppgår de till 270 av Sveriges totalt 290 kommuner. Det betyder att endast 20 kommuner fortfarande köper in burägg. En förbättring från förra året då 26 kommuner gjorde det.

– Det här är en väldigt lovande utveckling, och bland det fåtal kommuner som ännu saknas på listan är anledningen ofta att de har ett upphandlingsavtal som löper under några år. Snart kommer ingen kommun längre köpa burägg, säger Cecilia Mille, sakkunnig i hållbarhetsfrågor hos Djurens rätt, i ett pressmeddelande.

Organisationen har arbetat i flera decennier mot burhållning av hönor och idag går det att se att deras och andras arbete haft effekt. Enbart 6 procent av hönorna i Sverige hålls idag i bur. Dock innebär det att omkring 500 000 hönor fortfarande lever i burar.

– Det är glädjande att antalet kommuner som väljer att ta ställning för hönorna ökar för varje år. Att en höna lever sitt liv i en bur som inte är större än ett A4-ark är fruktansvärt och måste få ett stopp. Må detta bli sista påsken som vi pratar om burägg!, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens rätt, i pressmeddelandet.

Hela listan på de buräggsfria kommunerna finns här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV