Radar · Utrikes

Israels Netanyahu tvingas söka stöd

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var nöjd efter det att vallokalsundersökningarna hade presenterats.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har suttit längre vid makten än någon annan premiärminister i Israel. För att behålla makten behöver Netanyahu bygga ut sin koalition med två för honom högst obekväma partier.

Det var för fjärde gången på två år som israelerna i tisdags gav sig ut för att rösta i ett val som till stor del har kommit att bli en omröstning om den 71-årige premiärministern.

Benjamin Netanyahus kampanj har kretsat kring den framgångsrika vaccinationskampanjen mot covid-19 medan hans kritiker har vänt sig mot korruptionsåtalet mot honom och en svårt sargad ekonomi i virusets spår.

Om inga stora överraskningar väntar när de sista rösterna har räknats färdigt kan det bli så att de valtrötta israelerna får ta sig till röstlokalerna ännu en gång – om inte Netanyahu lyckas sy ihop en koalition med bred spännvidd.

Då måste Netanyahu lyckas få med Naftali Bennetts högerparti Yamina till koalitionen.

Yamina har dock inte bekräftat huruvida partiet skulle vilja ingå i en regering med Netanyahu. Bennett står Netanyahu nära ideologiskt men det ställs mot personliga motsättningar mellan de forna kollegorna.

Bennetts Yamina är inte ensamt om att vara potentiell kungamakare. Det är även det arabiska partiet Förenade arablistan – vilket är en kanske ännu svårare allians för Netanyahu att bilda.

Ingen majoritet

Men helt stängd är inte dörren. Partiledaren Mansour Abbas har sagt att hans parti inte utesluter någon när det gäller potentiella regeringskoalitioner.

Med närmare 90 procent av rösterna räknade – och ett slutgiltigt resultat fortfarande timmar eller dagar bort – ser det osäkert ut om premiärministern kommer att få ihop de 61 mandat som han behöver för att bilda regering.

På onsdagseftermiddagen, svensk tid, har ett högerblock lett av Likud och där UTJ, Shas, Religiös sionism och Yamina ingår 59 mandat. Om resultatet står sig kan det bli så att Netanyahu måste försöka få ihop en brokig koalition av ultraortodoxa judar, ultranationalister och Förenade arablistan för att säkra ännu en mandatperiod.

Knessetledamoten Tzachi Hanegbi säger till Channel 12 News att Likud kanske kommer att försöka bilda en koalition med stöd av Förenade arablistan.

– Det är inte idealiskt, men att föredra framför ett femte val, säger han.

Kan dröja

Det block som utmanar Netanyahu om makten, och som inkluderar partier från vänster, höger och mitten, ser i sin tur ut att ha ännu färre vägar att ta för att kunna skrapa ihop en majoritet.

Det är oftast ledaren för det största partiet, det vill säga Likuds Netanyahu, som får i uppgift att försöka bilda regering. Det kan innebära flera veckor av kohandel och diskussioner bakom kulisserna.

Uppdaterad: 24 mar 2021: 20.32 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV