Radar · Migration

Två miljoner på flykt efter konflikten i etiopiska Tigray

Över två miljoner människor har fördrivits från sina hem sedan i november.

Konflikten i regionen Tigray i Etiopien har tvingat över två miljoner människor på flykt från sina hem. Över 5 miljoner människor är i behov av av mat för att inte svälta – men sedan i mars i år har man bara kunnat nå 1,8 miljoner människor, enligt OCHA, FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp.

Kriget i Tigray, en av Etiopiens nio regioner, startade i början av november 2020 i och med att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed inledde en militäroffensiv. Abiy Ahmed fick 2019 Nobels fredspris ”för sitt arbete för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”. Men det hindrade honom inte att starta krig i det egna landet, som är djupt splittrat mellan olika etniciteter.

Nu varnar OCHA, FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, för att den humanitära krisen i Tigray blir allt värre. Bland annat är det svårt med humanitärt tillträde för att leverera livsviktig nödhjälp, inklusive mat. Militären söker aggressivt igenom humanitära organisationers fordon på väg in i regionen och kräver att få se olika tillstånd. Det förekommer allt oftare att bilar som ska leverera nödhjälp nekas tillträde av olika parter i konflikten. Den senaste veckan har flera av OCHA:s partners stoppats och fått återvända till regionens huvudstad Mekelle utan att kunna leverera det de haft för avsikt att göra.

Konsekvensen blir stort humanitärt lidande. Två miljoner människor har fördrivits från sina hem sedan i början på november och 5,2 miljoner människor är i behov av mat. Bara 1,8 miljoner av dessa har gått att nå sedan i mars. Enligt OCHA är matsektorn just nu relativt bra finansierad – men mer pengar kommer behövas för att kunna undvika en framtida svältkatastrof.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Världshälsoorgansiationen WHO:s chef i området, menar att undernäringen bland människor i Tigray snabbt förvärras.

– Situationen i Tigray, Etiopien, är om jag använder bara ett ord, hemsk, väldigt hemsk. Nästan fem miljoner människor behöver humanitärt bistånd, 91 procent av dem behöver hjälp med mat, och många har faktiskt börjat dö på grund av hunger, och den akuta undernäringen växer, sa han vid en presskonferens i Genève, rapporterade BBC under tisdagen.