Radar · Utrikes

Litauen utreder tvångslandningen som kapning

Litauens premiärminister Ingrida Simonyte på Vilnius flygplats under söndagskvällen, där hon träffat flera av dem som var ombord det omdirigerade flygplan.

Litauiska åklagare har startat en brottsutredning om flygkapning med terrorkopplingar. Det meddelar landets riksåklagare efter det att Belarus beordrat ett Ryanairplan på väg från Grekland till Litauen att landa i Minsk, där en regimkritisk journalist tvingades lämna planet.

Åklagarna uppger att utredningen kommer att inkludera flygkapning i terrorsyfte och handlingar som bryter mot internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter

Litauens premiärminister Ingrida Simonyte säger att ett antal av dem som var ombord det aktuella flygplanet togs åt sidan så fort de landat i Vilnius och förhördes av åklagare.

– Vi väntar oss att de samarbetar med polis och åklagare och delar med sig av den information de har, sade hon på flygplatsen efter att själv ha mött upp planet och dess passagerare och besättning.

– Denna situation, som saknar motstycke, måste utredas väldigt noggrant.

Hölls kvar i timmar

Hennes utrikesminister Gabrielius Landsbergis uppger att han diskuterat eventuella åtgärder och svar med USA.

Planet, på väg från Aten till Vilnius, tvingades på söndagseftermiddagen landa i Belarus huvudstad. President Aleksandr Lukasjenko beordrade att Ryanairplanet skulle landa och två stridsflygplan skickades upp för att följa det.

Den regimkritiske belarusiske journalisten och aktivisten Roman Protasevitj, som tidigare drev den oppositionella kanalen Nexta och lever i exil, befann sig ombord. Han greps på flygplatsen i Minsk.

Flera timmar efter nedtvingandet, vid 19.30-tiden på söndagen svensk tid, meddelade EU-kommissionen och litauiska luftfartsmyndigheter att planet fått tillstånd att lämna Minsk. En knapp timme senare landade planet i Litauens huvudstad Vilnius – med Roman Protasevitj kvar i Belarus.

"Såg rädd ut"

– Det var inte så att han skrek, men han såg väldigt rädd ut. Det såg ut som om att om ett fönster hade varit öppet hade han hoppat ut genom det, säger en passagerare till nyhetsbyrån AFP.

– Han vände sig om och sade att ett dödsstraff väntade honom, säger en annan medpassagerare.

Obekräftade uppgifter i litauiska och ryska medier gör gällande att ytterligare fyra passagerare inte följde med till Vilnius.

Många fördömanden

När händelsen blev känd uppmanade Litauens president Gitanas Nauseda Nato och EU att ”omedelbart agera på det hot som den internationella civila flygfarten utsätts för av Belarus regim”. Och reaktionerna kom snabbt från flera EU-länder.

”Uppgifterna om att belarusiska myndigheter har tvingat ett civilt flygplan att nödlanda i Minsk i syfte att arrestera den oberoende journalisten Roman Protasevitj är djupt oroväckande och upprörande. Det belarusiska agerandet är fullständigt oacceptabelt och har utsatt samtliga passagerare på planet för betydande säkerhetsrisker”, säger utrikesminister Ann Linde, i en kommentar till TT.

Linde kräver att Protasevitj omedelbart släpps fri, vilket även bland andra EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gör.

Under tidig natt stämde även USA in i den internationella kören av fördömanden.

”En chockerande handling av Lukasjenko-regimen som hotade över 120 passagerares liv, inklusive amerikanska medborgare”, skriver landets utrikesminister i en kommentar där han kräver en grundlig internationell utredning av händelsen.