Radar · Integritet

FUB: Försäkringskassans plan om GPS-övervakning på assistansanvändare kränkande

Christina Heilborn, förbundssekreterare på FUB, menar att en GPS-övervakning på personer med assistans skulle bryta mot FN:s Funktionsrättskonvention.

Försäkringskassans uttalande i Sveriges radios program Kaliber att man planerar föreslå GPS-övervakning på personer som har assistans har skapat chock och förvåning. ”Det är så otroligt integritetskränkande”, säger Riksförbundet FUB.

Det var i Sveriges radioprogrammet Kalibers granskning om fusk med assistansstöd som Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare inom assistansfrågor på Försäkringskassan uttalade en tydlig vilja att föreslå GPS-övervakning på personer som har assistans och deras assistenter:

– Vi måste utveckla nån form av elektronisk tidsredovisning. Vi ser andra branscher som har det, bland annat hemtjänsten i stora kommuner, jag vet att Stockholm stad har det. Där vi då kan säkerställa att assistenter är på plats, att man identifierar sig och även med någon form av GPS- anslutning kan säkerställa att man är tillsammans med brukaren. Men det krävs både resurser i form av IT-utveckling men även ny lagstiftning för det, sade han i programmet.

Christina Heilborn, förbundssekreterare på FUB, Riksförbundet som arbetar för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning, säger till Syre att hon är förvånad över det direkta uttalandet, även om hon hört liknande argument tidigare i samband med diskussioner om fusk.

– Vi har kontakt och dialog med Försäkringskassan också, men vi vill få fram vår åsikt här eftersom det är så otroligt integritetskränkande att man tror att man ska komma tillrätta med den här typen av fusk när det man egentligen gör är att skapa oro och osäkerhet hos enskilda personer.

Visar på en misstro

Det gör det extra upprörande, menar hon, är att det är just funktionsnedsättningen och behovet av assistans som är den enda anledningen till att göra en övervakning.

– Det är som en misstro mot att det skulle vara korrekt.

Självklart måste brottslighet bekämpas, menar hon, men inte på det här sättet.

– Sådant måste man upptäcka på ett annat sätt, genom ordentliga utredningar, kontroller och tillsyn.

Att övervaka personer som har assistans skulle dessutom strida mot Funktionsrättskonventionen, en FN-konvention som började gälla i Sverige år 2009.

– Den säger att personer med funktionsnedsättning har rätt till respekt för sin fysiska och psykiska integritet på lika villkor som andra, säger Christina Heilborn.

Inget lagstöd

Just nu finns det inget stöd i lagen för att införa en liknande GPS-övervakning, menar hon.

– Och när Sverige undertecknade konventionen så förband man sig till att inte införa lagar som strider mot konventionen.

Skulle man gå vidare med ett liknande förslag så är det helt fel väg att gå, menar hon.

– Det skulle vara en slags enkel väg för att komma åt en svår situation med brottslighet, men där den som har rätt till hjälp och stöd får betala priset.

– Jag tror inte att någon skulle vilja bli misstrodd och övervakad för något man har rätt till, som till exempel ersättning för vård av barn. Det skulle skapa ett slags angiverisamhälle och inte främja den typ av samhälle vi vill ha.