Radar · Utrikes

EU om tvångslandning i Belarus: En skandal

EU:s rådsordförande Charles Michel kallar flygnedtvingandet i Belarus i söndags för en "internationell skandal".

Belarus beslut att tvinga ned ett Ryanairplan på väg mellan två EU-länder i Minsk kastar om agendan för EU-ledarna på toppmötet i Bryssel. Det kan bli tal om nya sanktioner och att stoppa flyg till och från Belarus efter det som beskrivs som ett piratdåd.

EU:s rådsordförande Charles Michel flaggar för en ”tuff reaktion”.

– Det som hände i går är en internationell skandal. Civila européers liv sattes i fara. Det är inte acceptabelt och därför har vi satt frågan om sanktioner på bordet. Vi förbereder nu olika alternativ och åtgärder och jag hoppas att vi kommer att kunna ta ett beslut, säger Michel på väg in till toppmötet i Bryssel.

Bland annat lär ytterligare personsanktioner bli aktuella mot personer som varit inblandade i själva händelsen kring det nedtvingade flygplanet. Med stor sannolikhet kommer EU:s utrikestjänst att få i uppdrag att utreda vilka som i så fall bör listas.

Stoppar flygbolag?

Därtill övervägs även ett stopp för all belarusisk flygtrafik till EU – även om det i så fall även riskerar att drabba vanliga resenärer.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vill ha flygstopp så länge som Belarus håller kvar den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj.

– Jag kommer att föreslå att alla flighter från Belarus till EU och vice versa stoppas till den här unge mannen är frisläppt, säger Morawiecki på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Protasevitj och hans flickvän fördes av planet vid stoppet i den belarusiska huvudstaden Minsk i söndags.

Storbritannien, som lämnade EU i fjol, har redan hunnit besluta om att stoppa det statliga belarusiska flygbolaget Belavia.

Flygtillståndet stoppas ”med omedelbar verkan”, säger utrikesminister Dominic Raab i det brittiska parlamentet.

Inget uteslutet

Även statsminister Stefan Löfven (S) vill se en skarp EU-reaktion.

– Detta hemska agerande måste få konsekvenser, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd under måndagsförmiddagen, där han fick full uppbackning från nämnden.

Alla verktyg är på bordet, enligt Löfven: det kan handla om förbud mot överflygningar eller sanktioner mot inblandade. Inget är uteslutet i skenet av att det var en ”otillåten och fullständigt oacceptabel handling i strid mot internationell rätt” som innebar att Belarus äventyrade passagerarnas och besättningens liv och säkerhet.

Ändrad dagordning

Händelserna i Belarus har förändrat dagordningen rejält för det toppmöte som Löfven och de övriga håller i Bryssel under måndagen och tisdagen.

Planet tvingades ner i Minsk på sin väg mellan Aten och Litauens huvudstad Vilnius. Belarusiska myndigheter påstod att det var fara för säkerheten ombord och skickade upp stridsplan för att se till att planet styrde om till Minsk.

– Vi kan inte låta det här passera med att bara skicka ut fördömanden i pressmeddelanden. Det måste bli fråga om sanktioner med bett efter det här, säger den irländske utrikesministern Simon Coveney till irländska RTE, enligt AFP.

Fördömande väntas

Belarus-frågan väntas nu bli första ämne för EU-ledarna under måndagskvällen.

Därefter går man vidare ännu ett snäpp österut för att avhandla den allt annat än varma relationen till grannlandet Ryssland.

Tjeckien har öppet anklagat ryska agenter för att ha sprängt ett tjeckiskt ammunitionslager i luften, vilket lett till ömsesidigt utvisande av en stor mängd personal på ländernas respektive ambassader.

I ett gemensamt uttalande väntas EU-ledarna nu fördöma ”illegala och provocerande ryska aktiviteter gentemot EU och dess medlemsstater”.

USA och migration

Under måndagskvällen ska även den trassliga relationen till Storbritannien avhandlas, med fransk irritation över fisket och fortsatt spänd stämning kring Nordirland.

Därtill ska ledarna hinna med att prata om läget i Mellanöstern, migrationen och förhållandet till USA, vars president Joe Biden väntas till Bryssel om tre veckor för att träffa kommissionsordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel.

Mötet avslutas sedan under tisdagen med diskussioner om coronaläget och klimatförändringarna.

Fakta: Veckans toppmöte i EU

EU-ländernas stats- och regeringschefer möts i Bryssel under måndagen och tisdagen för ett extrainsatt toppmöte.
Måndagsmötet inleds klockan 19 med ett sedvanligt inspel från EU-parlamentets talman David Sassoli. Därpå håller ledarna en arbetsmiddag med diskussioner om utrikesfrågor, som inleds med händelserna i Belarus i söndags. Därefter ska även relationerna till Ryssland, Storbritannien och USA avhandlas, men också utvecklingen i Mellanöstern och läget på migrationsfronten.
Tisdagen inleds klockan 9.30 och ägnas främst åt läget i coronapandemin och kampen mot klimatförändringarna.
TT

Fakta: EU-sanktioner mot Belarus

EU har länge haft sanktioner mot Belarus och har i olika omgångar utökat, men också lättat på dem, beroende på händelseutvecklingen.
För tillfället gäller:
Sedan 2004 råder visumförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar mot fyra personer, som anklagas för inblandning i försvinnanden och misstänkta mord på oppositionella under slutet av 1990-talet.
Efter det senaste presidentvalet i augusti 2020 har listan utökats i olika omgångar efter den belarusiska regimens hårdföra agerande mot opposition och allmänhet. Totalt gäller nu visumförbudet och de frysta tillgångarna för 88 personer – däribland president Aleksander Lukasjenko – och sju företag eller organisationer.
Sedan 2011 råder även ett vapenembargo samt förbud mot export till Belarus av produkter som kan användas för ”intern repression”.
Källa: EU-kommissionen
TT