Radar · Mänskliga rättigheter

Brittisk aktivist skjuten i huvudet i London: ”En attack på oss alla”

Sasha Johnson i samband med en Black lives matter-demonstration i Hyde Park, London, förra året.

Den brittiska människorättsaktivisten Sasha Johnson uppges vara allvarligt skadad efter att ha blivit skjuten i huvudet i södra London. Detta enligt rapporter från flera brittiska medier.

Det var vid 03-tiden, natten mot söndag, som 27-åriga människorättsaktivisten Sasha Johnson hittades allvarligt skadad, skjuten i huvudet, i stadsdelen Southwark i södra London.

Flera brittiska medier, bland annat Sky News, har rapporterat om händelsen sedan Taking the initiative – det politiska parti som Sasha Johnson tillhör – informerat om det inträffade via sin Facebooksida.

”Det är med stor sorg vi informerar er om att vår egen Sasha Johnson har fått en skottskada i huvudet. Hon är för närvarande inlagd och i ett kritiskt tillstånd.”, skriver partiet.

Polisen: Finns flera spår

Enligt Sky News ska skjutningen ha ägt rum i närheten av en byggnad där det kring tidpunkten pågick en fest. I och med det kan det ha rört sig ett flertal personer i området vid tiden för skjutningen.

Polisen säger sig i nuläget arbeta med flera spår men har ännu inte gripit någon misstänkt.

– Utredningen är i ett tidigt skede och det finns än så länge inget som tyder på att kvinnan som blivit skjuten har blivit utsatt för en riktad attack, eller att hon mottagit några allvarliga hot innan händelsen, säger en ansvarig hos polisen till Sky News.

Har mottagit dödshot

Taking the initiative, kortfattat ett parti med fokus på den svarta befolkningens samt arbetarklassens intressen, har dock pekat på att Sasha Johnson tidigare fått mottaga oräkneliga dödshot för sin aktivism.

Sasha Johnsons aktivism har framförallt präglats av insatser för att stärka svartas rättigheter världen över. Under de många protester som genomfördes efter mordet på George Floyd 2020 syntes till exempel Sasha Johnson ofta längst fram i leden.

Black lives matter i Storbritannien hyllar hennes arbete och har via sin Twitter gjort ett uttalande med anledning av skjutningen.

”BLMUK är chockade och vill med anledning av skjutningen uttrycka sin solidaritet gentemot Sasha Johnson. En ung mamma och orädd politisk kampanjarbetare som stod i spetsen under många BLM-protester förra sommaren”, skriver organisationen, och lägger till:

”Varje försök att tysta henne är en attack på oss alla”.

Läs även: George Floyds syster inför årsdagen av mordet: ”Det har varit ett långt år”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV