Radar · Politik

51 000 namnunderskrifter: Kommunal kräver förändringar i sjukförsäkringen

Under våren har fackförbundet Kommunal drivit en kampanj för att sjukförsäkringen ska göras om och i fredags lämnade fackförbundet in drygt 50 000 namn till riksdagen.

I fredags lämnade fackförbundet Kommunal in drygt 50 000 namn till riksdagen där kräver att regeringen redan i höstens budget slopar tidsgränserna, tar bort karensavdraget och ”hitte-på-jobben”.

Fackförbundet Kommunal har under våren drivit en kampanj för att sjukförsäkringen ska göras om så att fler kan få ersättning. I lämnades Kommunal in 51 104 namnunderskrifter till gruppledarna för alla partier i socialförsäkringsutskottet med kravet att sjukförsäkringen måste ändras.

Kommunals krav är att tidsgränserna vid 180-dagars respektive 365-dagars sjukskrivning helt försvinner – i mars togs 180-dagars regeln bort.

Ett annat  krav handlar om det som Kommunal kallar ”hitte-på-jobben”. Enligt nuvarande reglerna ska alla sjukskrivna efter 180 dagar få sin arbetsförmåga prövad mot ”andra förekommande arbeten” på hela arbetsmarknaden. Kommunal kräver att den skrivningen förändras och förtydligas.

– Vilket ”annat förekommande arbete” ska en undersköterska med utsliten rygg och axlar förväntas klara av? I dag betyder det bara att man skickar ut barnskötare, bussförare och undersköterskor i arbetslöshet i stället för att få hjälp tillbaka till sina arbeten som dessutom behöver arbetskraft, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i våras när kampanjen drog igång, till tidningen Kommunalarbetaren.

Dessutom kräver Kommunal att karensavdraget tas bort för alla yrkesgrupper.