Radar · Miljö

Wales slutar bygga bilvägar – för klimatets skull

Slottet i Cardiff ligger på en höjd.

Alla nya väggbyggen stoppas i Wales. Detta på grund av klimatkrisen. Det har det Labourledda självstyret beslutat om. I stället ska pengarna användas till utbyggd kollektivtrafik, cykelvägar och underhåll av befintligt vägnät, rapporterar DN.

– Vi måste lägga mindre pengar på projekt som uppmuntrar folk att köra bil, och mer på underhåll av vägar och alternativ som ger människor riktiga val, sa klimatminister Lee Waters i det walesiska parlamentet på tisdagen, enligt The Guardian

I Wales är klimatkrisen ett synligt faktum. Redan idag drabbas Wales av översvämningar och de förväntas bli ännu värre de kommande decennierna. Till exempel kan havsnivån i Wales huvudstad Cardiff stiga med mellan 21 och 68 centimeter fram till år 2095, enligt beräkningar som walesiska myndigheter gjort utifrån FN:s klimatrapporter och brittisk officiell statistik.

Spannet är stort, eftersom det är svårt att veta hur mycket klimatförändringarna påverkar havsnivån. Men även med den lägsta beräknade höjningen skulle stora delar av centrala Cardiff ställas under vatten, enligt en interaktiv karta som organisationen Climate Central tagit fram. Scenarierna är liknande i även andra kuststäder, där omkring 60 procent av Wales dryga tre miljoner invånare bor.

Stoppet av bilvägar – en del av Wales klimatstrategi

Lee Waters lyfter fram att Wales har minskat utsläppen med 31 procent sedan 1990. Men för att nå noll nettoutsläpp till år 2050 behövs ännu mer göras.

– De kommande tio åren måste vi mer än fördubbla de nedskärningar i utsläppen som vi hittills gjort. Det innebär förändringar på alla områden i våra liv. Transporter utgör 17 procent av våra utsläpp, och då måste de ha en roll i detta, säger han.

Beslutet om att stoppa nya bilvägar går ut på att de vägbyggen som påbörjats får byggas klart, men alla andra vägprojekt stoppas. I stället satsas på att bygga ut kollektivtrafiken, bygga nya cykelvägar och underhålla befintligt vägnät.

Oppositionen är dock kritisk. Tories i Wales liksom i England vill hellre se satsningar på elbilar och laddstationer runt om i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV