Radar · Inrikes

Tegnell: Snabb nedgång av antalet covid-fall

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, talar under torsdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om pandemiläget.

Smittspridningen och dödstalen är på nedgång i Sverige. Samtidigt finns nu deltavarianten av viruset i de flesta regioner – men Tegnell tror inte att det påverkar trenden.

En positiv utveckling med en snabb nedgång av antalet fall. Så beskriver Anders Tegnell pandemiläget på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Trenden är väldigt tydlig. Vi har kommit ned till låga nivåer. Nu är vi nere på 60 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna.

Ordentlig nedgång

Att vi har minskad smittspridning verifieras också av att dödstalen, som har legat på en platå under ett antal veckor, nu är på nedgång ordentligt, säger Tegnell.

– Vi börjar närma oss de nivåerna vi låg på förra sommaren.

Folkhälsomyndigheten kommer att göra en bedömning av vilken nivå Sverige ligger på i pandemin efter midsommarhelgen.

– För de flesta av de här variablerna har vi börjat närma oss de nummer vi har pekat på, men det är en samlad bedömning som gäller. Det gäller att ta in andra faktorer. Inte minst att det ska vara en stabil utveckling, så att vi inte får några snabba bakslag. Men vi räknar med att kunna ge besked efter helgen om vi kan gå vidare till nästa nivå eller inte.

Deltavarianten tar över

Även om det totala antalet fall nu minskar väldigt snabbt så har deltavarianten en tendens att ta över mer och mer. Men det verkar inte påverka den totala trenden, annat än lokalt, enligt Anders Tegnell.

Totalt har 663 fall av deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, hittats, rapporterats och verifierats i Sverige.

– Det finns fall i de flesta regionerna vid det här laget, säger Anders Tegnell.

Viktig att ta vaccin

Anders Tegnell påpekar att det är viktigt att alla tar båda doserna vaccin, särskilt med tanke på deltavarianten. Skillnaden i skydd mellan första och andra dosen är betydligt större än den var för den gamla alfavarianten, säger han.

Antal covid-patienter minskar inom slutenvården och även inom iva, säger Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Trots nedgången är sjukvården högt belastad. Framför allt inom intensivvården. Antalet öppna iva-platser är högre än vad som är normalt för den här tidpunkten på året. Givet att vi är inne i en semesterperiod är situationen problematisk.

Tre nya dödsfall

Ytterligare tre nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har nu totalt 14 619 smittade personer avlidit i Sverige.

Hittills har 1 088 896 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Samtidigt fortsätter vaccineringarna mot covid-19. Fram till nu har 4 507 250 personer fått minst en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 55 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 2 721 752 fått två doser, motsvarande 33,2 procent.

Uppdateringarna av antalet smittade och avlidna med covid-19 har varit pausad tidigare under juni på grund av ett it-avbrott. Nu är rapporteringen i gång igen men det finns en viss eftersläpning i statistiken, uppger Folkhälsomyndigheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV