Energi

Skogens mat

Spansk körvel kan man hitta vid gammal bebyggelse, vid vägkanter och i parker.

Ute i det gröna finns massor av mat. Hos några vänner i en liten by i Uppland finns ett ställe som doftar lakrits när man går förbi, och där marken lyser ljusgrönt av spansk körvel.

Den spanska körveln är ursprungligen en odlad växt, men på många ställen i södra och mellersta Sverige växer den numera vilt. Man hittar den vid vägkanter, i parker och nära gammal bebyggelse. Vägkanter är inget bra ställe att plocka mat eftersom det kommer avgaser och damm från vägen.

Men ett körvelbestånd vid vägkanten kan ju visa att det finns ett till vid sidan av vägen, så titta ändå.
Förr använde man körvel som medicinalväxt mot bland annat bröstbesvär och astma. Numera används den mest torkad som krydda, men färsk körvel är också en god grönsak. Man kan ha den i sallad eller i en soppa eller gryta. Men det är bäst att ha i den på slutet, för lång uppvärmning gör den anisliknande smaken svagare.

Vi cyklade ut till ett ställe i skogen där det växer ramslök. Den är släkt med båda vitlök och gräslök, och det är smaken och doften också. De gröna bladen är jättedyra om du skulle lyckas hitta dem i en affär. Här kunde vi plocka flera kilo i en liten skogsglänta, och efteråt syntes det knappt att vi hade varit där.

Ramslöken är inte så vanlig, men den finns i en del sydliga landskap upp till Uppland. Den trivs i skuggiga, fuktiga lövskogar och där den växer kan man ofta hitta stora mängder. Vanligast är den på Gotland, där den anses bota ”ladisdingnu” – vårtrötthet.

Under körsbärsträdet i trädgården hos vännerna växer kirskål – ja, kirskål växer nästan överallt, även på gröna plättar inne i stan. Den sprider sig snabbt och om du känner någon som har kirskål i trädgården får du säkert mer än gärna plocka. Men en gång var kirskålen en matgrönsak som bland annat odlades i klosterträdgårdar. Man kan göra pesto av den eller ha den i en sallad. Den kan också användas som spenat och innehåller ungefär samma näring – men dubbelt så mycket C-vitamin.

Se upp:
Körveln liknar några mycket giftiga växter som den är släkt med: sprängört, odört och vildpersilja. Var säker på att det är körvel du plockar! Du känner igen den på doften av anis eller lakrits, som känns speciellt väl om du gnuggar bladen.
Kirskålen är också släkt med sprängört, odört och vildpersilja. Du kan känna igen den på bladen, som är trefingrade, tandade och sitter parvis.
Ramslöken är fridlyst i Blekinge.

En ljusgrön, anisdoftande soppa av spansk körvel
En ljusgrön, anisdoftande soppa av spansk körvel. Foto: Malin Bergendal

Vårgrön soppa

till 4 personer

en liter ramslök
en liter färsk spansk körvel
en halv liter havregrädde
ett paket tzay
fyra potatisar eller andra rot-
frukter
en buljongtärning eller två
lite vatten
ett par lagerblad
salt, peppar och korianderfrön
lite olivolja
en skvätt citron, granatäppelsaft eller något annat syrligt

Skär potatisarna i småbitar och koka dem i lite buljong med lagerblad, peppar och koriander. Häll i citronsaften, olivoljan och tzay-bitarna när potatisen börjar bli mjuk. Hacka det mesta av ramslöken och en del av körveln och lägg det i kastrullen. Häll på havregrädde, koka upp och låt det småkoka i fem minuter. Hacka lite mer körvel och rör ner det. Smaka av med salt och peppar, dekorera med körvelblad och servera.

Örter i salt och olja

örter som du tycker om
salt
olja, till exempel olivolja

Klipp örterna fint och blanda dem med salt i en glasburk. Häll på olivolja och rör om. Det blir en klargrön röra som kan användas som kryddsmör och salt i ett

Örtsalt

grovt salt
örter som du tycker om – mycket mer örter än salt, annars märks inte smaken
chili eller vitlök eller båda om du vill

Skölj örterna i en skål med vatten och bred sedan ut dem så att de får torka en stund. Stoppa ner dem i matberedaren tillsammans med en näve grovt salt. Ta med alla delar utom de grövsta stjälkarna. Kör dem i matberedaren tills det är en grön, lite kornig massa. Lägg ner lika mycket örter till, en bit färsk vitlök och en chili med kärnor. Mal ner det också.

Häll sedan ut alltihop på en plåt med smörpapper och bred ut det. Torka örterna i ugnen i 50 grader tills allt är helt torrt, till exempel över natten. Öppna ugnsluckan på glänt någon centimeter för att släppa ut fukten.

När örtsaltet har torkat kan du smula sönder det med en mortel. Du kan också lägga det mellan två ark smörpapper och krossa det med en kavel. Förvara örtsaltet i en burk med tättslutande lock.

Kirskålspesto

150 gram späda kirskålsblad
200 gram rostade solrosfrön
50 gram valnötter
två dl olivolja
en vitlöksklyfta
lite pressad citron
salt och peppar
Skölj kirskålen ordentligt. Mixa sedan kirskål, solrosfrön, valnötter, olivolja, vitlök och citron. Ha i mer olivolja om det behövs och smaka av med salt och peppar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV