Energi · En syl i vädret

Funkis: Ord som inte stämplar 

Florence Mudzingwa i Zimbabwe, marknadsförare och livscoach, jobbar hemma under pandemin.

Vi har en väldigt bra klocka hemma. En vit urtavla i svart plast med ett rejält handtag så man kan bära den med sig från rum till rum. Det är ett tidur som visar hur mycket tid som är kvar. Inte av universums fortsatta existens utan av den tid man har bestämt att något ska ta. Hur länge gratängen ska stå i ugnen. När det är dags att sova eller gå ner till tvättstugan och hämta tvätten. Den utmätta tiden syns som en röd skiva som krymper och slutligen försvinner. Då är det dags.

Klockan kommer från habiliteringen, och för att få en sådan ska man ha ett … en … ja vad heter det nuförtiden? Ord för sånt man inte kan, eller har annorlunda eller sämre förutsättningar för, väcker känslor.

Från vanför till handikappad

Jag har läst utredningar från mitten av 1900-talet, sådana utredningar som så småningom landade i att vi fick habilitering, lagar mot diskriminering, lagar om tillgänglighet. Det är fascinerande läsning. Mitt i all okunskap och alla fördomar kan det glimta till av empati. Trots att de som det handlar om kallas vanföra, sinnesslöa och debila.

Ordet handikapp presenteras i den historiska ordboken SAOB som en spelterm som har fått en vidare betydelse. Spelet gick ut på att man skulle jämna ut de spelandes förutsättningar genom att lägga pengar i en mössa – hand in cap är det engelska ursprunget. Sedan kom det att användas i golf och hästsport och även utanför spelens värld. Citaten som visar hur det används handlar exempelvis om det värmländska jordbruket, som var ”handikappat genom relativt ogynnsamt klimat” och om en båt som var ”illa handicappad” eftersom den var så gammal. Men inte en vit käpp, inte en rullstol, i hela texten – den är nämligen skriven 1932.

Först på 1960-talet började ordet handikapp användas i den betydelse vi är vana vid. Tanken var egentligen väldigt lik den som ligger bakom orden som senare har ersatt det: man ville ha ett ord som inte stämplade folk som defekta utan betonade att det behövdes insatser så att de skulle kunna leva som alla. Villkoren skulle jämnas ut.

Ett funktionshinder kan vara en dörr som är för smal för att passera med en rullstol
Ett funktionshinder kan vara en dörr som är för smal för att passera med en rullstol. Det kan hända att toan innanför dörren inte heller funkar riktigt för den som sitter i rullstolen. Dessutom är den ju upptagen. Foto: Heiko Junge/TT

För smala dörrar

Men allt det där kloka glöms bort ibland, och många kom att uppfatta ordet handikapp som just stämplande. Som om en handikappad person var mindre värd, inget att räkna med. Efter några decennier ville Socialstyrelsen därför rangera ut ordet och rekommenderade termen funktionshinder istället. Man sa att funktionshindret var till exempel oförmågan att gå eller se, och att handikappet var det som kunde uppstå i mötet med omvärlden. Helst hade de velat skrota ordet handikapp helt och hållet, men de vågade inte ännu.

Diskussionen surrade i luften när jag gjorde min praktik på språkkonsultlinjen 2001. En kurskamrat och jag var hos Handikappombudsmannen och försökte få deras jurister att använda ett mer begripligt språk. Där var de entusiastiska över ordbytet, och dessutom skulle handikappanpassning ersättas med tillgänglighet. Saker skulle inte anpassas, det skulle inte vara särlösningar. Världen skulle helt enkelt vara tillgänglig för alla, oavsett funktionshinder.

Redan 2007 tog Socialstyrelsen mod till sig och slutade använda ordet handikapp helt och hållet. De ändrade sina rekommendationer igen: synskador, rörelsehinder med mera skulle kallas funktionsnedsättningar. Funktionshinder skulle byta betydelse och ersätta handikapp.

Att låta det nyss införda funktionshinder byta betydelse och införa ett snarlikt ord istället var nog inte en jättebra idé, men där är vi nu. Ett funktionshinder är en dörr som är för smal för att passera med rullstol, ett övergångsställe med bara röda och gröna gubbar och inga ljudsignaler, en svårläst blankett, en stökig ljudmiljö. Något som hindrar den som har en funktionsnedsättning, alltså.

Jag undrar hur många som verkligen använder de här två orden som det är tänkt. De flesta tror jag hejdar sig lite och säger någonting om … ja, vad det nu heter nuförtiden. För att ingen ska bli kränkt, lägger somliga till och himlar med ögonen för att poängtera att det inte är de som är osäkra, det är andra som har ömma tår.

Det ser ut som om Helen Keller tittar på något, kanske något som hon skriver av
Det ser ut som om Helen Keller tittar på något, kanske något som hon skriver av. Men hon hade varken syn eller hörsel, så det gör hon inte. Foto: AP/TT

Funktionsvariation – ingen synonym

För kanske tio år sedan dök funktionsvariation upp. Ett ord som en del tar till sig, framför allt de som vill betona att de inte bara har en nedsättning eller ett hinder. Det finns till exempel dyslektiker som visserligen tycker att bokstäver är jobbiga, men också att de får ett annat perspektiv genom att inte se världen med läsglasögon.

Andra blir förbannade på ordet. Tycker att det förminskar och slätar över deras svårigheter  – variationer har ju alla! Någon som springer ovanligt fort, till exempel. Eller har perfekt gehör. Men ordet kom till som en autists beskrivning av hur hen såg sin egen autism, och meningen var just att kunna beskriva att vi är olika utan att värdera det. Att föra in ett annat perspektiv utan att ersätta andra perspektiv. Använt så har jag inga invändningar, men det tål att betonas att det inte är en mer PK synonym till funktionsnedsättning eller något annat.

Så vad ska man säga, då? Ja, alltid kommer någon att ha en åsikt. Det kommer vi nog alltid att få leva med. Det är ord för något som kan vara en jobbig del av människors liv. Jättejobbig. Därmed kommer en del ord att skava i huvudet på några medan andra stör sig på andra.

Jag fortsatte länge att säga funktionshinder istället för funktionsnedsättning, som jag tycker är är otympligt och … tja, oestetiskt. Men det var lite drygt att bli rättad hela tiden, så numera använder jag funktionsnedsättning ändå. En person med funktionshindersnedsättningshandikapp kan förslagsvis kallas funkis, ett ord som ett assistanskooperativ har myntat. Risken att bli förväxlad med en arkitekturstil är nog försumbar.

Orden och tankarna

För drygt ett år sedan blev det mycket debatt om något som Lars Melin, docent i svenska vid Stockholms universitet, skrev i DN om språket, tänkandet och samhället. Han tror inte att orden påverkar människosyn eller samhälle särskilt mycket. Till en del har han rätt. Annars skulle inte LSS vara i ständig fara medan vi diskuterar den bästa benämningen på funkisar.

Men det är klart att tankar och synsätt påverkas av vilka ord och begrepp vi använder, det är inte allt eller inget, svart eller vitt. Lars Melin är lite slarvig och onödigt kategorisk i sin debattartikel, och jag tror att det beror på att han är så arg på det han kallar ”språkaktivismen”.

Med en sjyst muppklocka kan man inte slå världen med häpnad, men väl organisera sin vardag
Med en sjyst muppklocka kan man inte slå världen med häpnad, men väl organisera sin vardag. Foto: Malin Bergendal

Den där bra klockan från habiliteringen går förresten under namnet muppklockan här hemma. Det är inte en inbjudan till hela världen att kalla oss för muppar. Självdistans kan man inte ha åt någon annan.

Det finns ett par sylar i vädret om näraliggande ämnen (orden tillgänglighet och brukare  samt ”person först”-principen). Läs dem gärna!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV