Radar · Miljö

EU-parlamentet röstar ja till ny klimatlag: ”En historisk dag”

Ja till EU:s nya klimatlag.

Röstresultatet har kommit. Utfallet: EU-parlamentet godkänner den nya klimatlagen. ”Det är en historisk dag”, säger Europaparlamentariker Jytte Guteland (S). Klimatrörelsen är dock av en annan åsikt till den nya lagen. ”Ett hån”, menar röster bland Sveriges gröna parlamentariker.

Det handlar om den överenskommelse som slöts mellan Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen den 21 april i år. Kortfattat: EU ska minska sina nettoutsläppsminskningar med 57 procent fram till år 2030.

– Äntligen kan vi pusta ut, nu har vi en klimatlag. Jag känner mig stolt och optimistisk, sa Jytte Guteland (S), EU-parlamentets huvudförhandlare för lagen, i april.

– Jag hade gärna sett att vi kommit ännu längre och hela vägen till 60 procent brutto. Men det här är en bra överenskommelse baserat på vetenskap som kommer göra stor skillnad för klimatet.

Men Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren, Alice Bah Kuhnke och Jakop Dalunde håller inte med.

”Med tanke på att utsläppen inom EU sedan 1990 redan minskat med 25 procent är det allt annat än ambitiöst med en målsättning om drygt 50 procent till 2030, det är tvärtom ett hån mot kommande generationer”, skriver de i en debattartikel i Aftonbladet.

"En historisk dag"

Under torsdageftermiddagen meddelades så röstresultatet: 442 för, 203 mot och 51 som avstod. Med det så godkänner alltså Europaparlamentet den nya klimatlagen, och det med stor majoritet.

– Det är en historisk dag. Genom klimatlagen kommer EU befästa sin position som den region som har de mest ambitiösa klimatmålen och därmed pressa den globala ambitionsnivån uppåt, säger Jytte Guteland.

Hon fortsätter:

– Jag ser klimatlagen som ett nyfött barn, som med rätt uppfostran och kärlek har potential att växa sig starkare och mer betydelsefull med tiden.

Läs även: Miljörörelsen kritisk till EU:s klimatlag: ”Inte tillräckligt”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV