Radar · Inrikes

Regeringen stoppar resor från Norge

Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Regeringen har beslutat om ett inresestopp från Norge för att minska risken för smittspridning. Beslutet gäller tills vidare.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har aviserat en digital pressträff klockan 14:30. En timme innan meddelade utrikesdepartementet att ”UD återinför avrådan från icke nödvändiga resor till Norge”.

På lördagen införde den norska regeringen en rad mycket stränga restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner. Orsaken är ökad smittspridning av den virusvariant (B117) som först upptäcktes i Storbritannien.

Från början var det inte så säkert om varianten verkligen var mer smittsam, men nu visar mer och mer på det, sade Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, till TT på lördagen.

TT: Ser du någon orsak till svenska åtgärder i det här läget?

– Det är samma sak i Sverige. Dels behöver vi sekvensera mer och få koll på hur mycket av den som finns här. Har den redan tagit sig in ordentligt i Sverige gäller det bara att bromsa, för annars kommer det att bli jättesvårt i slutet av vintern.

55 svenska B117-fall är kända efter provtagning fritt ute i samhället. Men den provtagningen har inte varit så omfattande.

– Såväl Danmark som Norge genomför fler analyser av dna-sekvenser, som visar om coronaviruset muterat, påpekar Joacim Rocklöv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV