Radar · Migration

Hundratals migranter räddade på Medelhavet

Fartyget Ocean Viking har räddat fler än 370 människor ur Medelhavet under torsdagen och fredagen.

Fler än 370 människor som försökt ta sig till Europa har räddats ur Medelhavet av ett och samma räddningsfartyg de senaste två dagarna.

106 av dem hittades i en uppblåsbar flotte ungefär fem landmil från Libyens kust i fredags. Många av dem hade drabbats av rökförgiftning, enligt den humanitära organisationen SOS Mediterranée, som verkar i området på det norskflaggade fartyget Ocean Viking.

Totalt 374 personer har räddats vid en rad insatser sedan i torsdags, enligt organisationen. Den säger sig ha försökt larma libyska, maltesiska och italienska myndigheter utan gehör.

Bland de räddade finns många minderåriga, varav några spädbarn. 131 av dem är ensamkommande barn eller ungdomar.

Många människor som försöker korsa Medelhavet till Europa drunknar. Förra året beräknas fler än 1 200 människor ha omkommit på det viset.

En del migranter hindras av Libyens kustbevakning och förs tillbaka till land. Ocean Viking är för närvarande det enda fartyget som tillhör en fristående organisation som verkar i området, enligt SOS Mediterranée. Organisationen säger att andra fartyg stoppas i Italien, där myndigheterna inte vill ta emot fler flyktingar eller migranter.