Radar · Utrikes

Delar av Hongkong har stängts ner

Hongkongbor köade under fredagskvällen vid tillfälliga testanläggningar inför lördagens nedstängning.

Tusentals Hongkongbor sitter sedan natten mot lördag i karantän och har beordrats att hålla sig hemma under två dagar i stadens första nedstängning under pandemin.

Nedstängningen gäller i flera bostadsområden i den tätbefolkade stadsdelen Jordan och alla som bor där måste visa negativa testresultat för att få lämna sina bostäder.

Myndigheterna planerar att testa alla som bor i området inom två dygn.
”De som omfattas av den obligatoriska testningen måste stanna i sina bostäder tills alla i området har testats och resultaten är säkrade”, heter det i ett uttalande från myndigheterna.

South China Morning Post rapporterar att omkring 9 000 personer i 150 höghuskvarter påverkas av nedstängningen och att hundratals poliser patrullerar gatorna för att se till att utegångsförbudet efterlevs.

Hongkong var ett av de första ställena utanför centrala Kina där coronaviruset började spridas förra året. Men staden har lyckats hålla antalet smittade och avlidna på relativt låga nivåer – totalt under 10 000 bekräftat smittade och omkring 170 döda. Men envisa smittokluster har uppstått i fattiga och folkrika delar av staden.

På pappret är Hongkong en av världens rikaste städer, men klasskillnaderna är stora och trångboddheten akut på en del ställen. En genomsnittlig lägenhet i staden mäter omkring 46 kvadratmeter. Men det är inte ovanligt att människor trängs i mindre bostäder än så och att lägenheter delas upp så att varje person bara har ett bås på några kvadratmeter som bostad.

Det är i områden med bostäder av det här slaget som viruset de senaste veckorna har fått fäste.

TT NYHETSBYRÅN