Radar · Utrikes

USA åter till FN-råd — med krav om Israel

USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Det är snart tre år sedan USA, då styrt av Donald Trump, med buller och bång lämnade FN:s människorättsråd. Nu ställer USA upp för omval till det Genèvebaserade rådet.

– Vi ber ödmjukt om stöd från alla FN-medlemmar för vår kandidatur för en plats i rådet, säger utrikesminister Antony Blinken i ett videoinspelat tal.

Blinken manar samtidigt MR-rådet att granska sitt eget arbete, i synnerhet dess ”oproportionerliga fokus” på Washingtons allierade Israel.

Just ”kronisk partiskhet” i Israel-Palestinafrågan var ett av de skäl som USA:s dåvarande FN-ambassadör Nikki Haley angav när landet lämnade rådet 2018. Palestinafrågan är den enda återkommande punkten som alltid finns med på rådets agenda.

Blinkens agerande bidrar till att uppfylla president Joe Bidens vallöfte om att återupprätta USA:s roll som ledare i världen och återgå till globala samarbeten.

FN:s generalförsamling ska rösta in nya medlemmar för perioden 2022-2024 i det 47 länder tunga rådet i oktober.

Rådet, som bildades 2006, har genom åren haft vissa trovärdighetsproblem. Detta i synnerhet 2013 då Kina, Ryssland, Saudiarabien och Kuba — som alla kritiserats skarpt av människorättsorganisationer — valdes in samtidigt.