Radar · Utrikes

Konstnär vill ”spara hundratusentals pund” med staty av Margaret Thatcher

Lincolnshires polisen i England har, enligt BBC, säger att de utreder att en staty som visar huvudet på Margaret Thatcher på en spik satts upp i staden Grantham.

Den engelska konstnären Mark Robla hoppas att han med sin staty av Margaret Thatcher ska stoppa invigningen av den ”riktiga statyn” och spara skattebetalarnas pengar.

De brittiska myndigheterna har lagt flera hundratusen pund på en bronsstaty av Margaret Thatcher, skriver sajten Aktuellt fokus. Men nu har konstnären Mark Robla gjort en egen som bara kostar runt 100 pund.

I samband med att den officiella statyn (här kan du se statyn) ska placeras i staden Grantham planerar kommunen en ceremoni, som beräknas kosta över 100 000 pund. En ceremoni som fått skjutas upp på grund av den pågående pandemin.

Till LincolnshireLive berättar konstnären att han hoppas att hans staty av ”fru Thatcher” ska få kommunen att ställa in ceremonin och spara skattebetalarna ”hundratusentals pund”.

På sociala medier har kritiken tidigare varit hård över den dyra statyn. Till exempel har tusentals personer kryssat i att de kommer att delta i en ”äggkastartävling” i samband med avtäckningen, uppger tidningen Proletären.

Statyn av den tidigare premiärministern har hittills kostat 300 000 pund. Från början var det tänkt att statyn skulle installeras på parlamentstorget i centrala London, men det avvisades.

Margaret Thatcher, som styrde Storbritannien 1979–1990, var landets längsta tjänstgörande premiärminister under 1900-talet. Hon vann tre på varandra följande riksdagsval för det konservativa partiet. Thatcher avled 2013 efter en stroke.