Glöd · Debatt

”Munksjön hotar boende och vattnet i Vättern”

Här släpps vattnet från reningsverket ut i Munksjön.

Munksjön, som ligger alldeles bredvid Vättern, mitt i Jönköping, är starkt förorenad. Den ideella föreningen Swedish coast and sea center har länge försökt få myndigheterna att sanera sjön. Nu ska det göras, men risken finns att de metoder som används kan göra saken värre, skriver Kjell Andersson, dykare och aktiv i Swedish coast and sea center.

Strandpromenaden runt Munksjön mitt i Jönköping är betagande. Här flanerar och njuter dagligen Jönköpingsbor och turister. Men många vet inte vad som döljer sig under den glittrande vattenytan: Sveriges mest förorenade sjö. Den är inte bara ett hot mot dem som bor och vistas här. Sjön är också en fara för Vättern. När nu Munksjön ska saneras finns en risk att myndigheterna väljer fel metoder och gör saken ännu värre.

Munksjön har direkt förbindelse med Vättern. Ner i Munksjön, den tredje största sjön i Jönköpings län (?), har myndigheter och politiker tillåtit industrier att släppa ut farliga ämnen som läkemedelsrester, hormonstörande ämnen och kemikalier i mer än hundra år.

Jag som skriver detta är dykare sedan 50 år. Tillsammans med en annan dykare, Andreas Vos, tog vi 2018 prover på 300 olika gifter i sjön. Detta projekt genomfördes av den ideella organisationen Swedish coast and sea centerVårt arbete resulterade i filmen Vättern under ytan som visats över 111 000 gånger på Youtube.

Länsstyrelsen i Jönköping och kommunerna var inte imponerade. Inget nytt, det där har vi redan undersökt, var reaktionen. Men trots idoga försök och anmälningar till JO har vi inte lyckats få del av material om undersökningar och undervattensfilmer som de hävdar att de gjort.

Tabellen visar halterna av olika ämnen i Munksjön jämförda med Naturvårdsverkets gränsvärden
Tabellen visar halterna av olika ämnen i Munksjön jämförda med Naturvårdsverkets gränsvärden. 

För mer än 50 år sedan, 1970, kom en vattendom om sanering av Munksjön. Därefter har arbetet, minst sagt, skett i snigelfart.

Att rena sjön med alla dessa gifter är en utmaning. Swedish coast and sea center föreslår att alla inlopp till Munksjön stängs och allt löst material försiktigt sugs upp. Att rena det giftiga material som samlats på botten är svårt. Här måste forskare och reningsföretag ta fram ny teknik, den gamla duger inte.

Därför är vi oerhört förvånade över de senaste förslagen på sanering från länsstyrelsen och kommunerna. De vill helt enkelt täcka över gifterna i sjön som består av löst material eller gräva upp det med skopa. Det innebär att gifterna sprids till Vättern och dricksvattnet. Det är den sämsta tänkbara lösningen med de förutsättningar som finns i Munksjön.

Jönköpingsborna och alla de som bor runt Vättern förtjänar bättre!

Filmen Vättern under ytan kommer att visas på filmfestivalen European short films som pågår från 27 december till 8 januari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV