Radar · Utrikes

Fullsatt färja fattade eld – nästan 40 döda

Färjan var på väg från Bangladesh huvudstad Dhaka när den började brinna.

Minst 39 personer har omkommit sedan en fullsatt färja fattade eld i Bangladesh. Över 70 personer har skadats. Människor kastade sig överbord för att simma i land när branden bröt ut.

De flesta tros ha dödats av lågorna, men flera kan också ha drunknat när de försökt ta sig i land vattenvägen. Dödstalet väntas stiga.

– Jag låg och sov på däck och vaknade av att jag hörde skrik och oväsen, och fick en chock när jag såg tjock rök välla ut i bakre delen av färjan. Jag hoppade i det iskalla vattnet precis som många andra, och simmade till flodbanken, säger Anisur Rahman, en av dem som överlevt.

Branden bröt ut tidigt på julaftonsmorgonen på en flod i närheten av staden Jhakakathi, omkring 25 mil söder om huvudstaden Dhaka. Omkring 800 personer befann sig ombord på färjan som utgått från huvudstaden.

Polisen tror att branden startade i motorrummet. Det tog två timmar att få kontroll över branden för de brandmän och 15 brandbilar som kommit dit.

– Vi har skickat omkring hundra personer med brännskador till sjukhusen i Barisal, säger lokale polischefen Moinul Islam.

Räddningsarbetet fortsätter och dödsfallen kommer sannolikt att stiga.
Färjan har bogserats till strandkanten där brandmännen arbetat för att kyla ned den.

Regeringen har inrättat två kommittéer som ska utreda händelsen och komma med en rapport om tre dagar.

Olyckan är den senaste i en rad liknande incidenter på landets nätverk av floder. Experter skyller de många olyckorna på dåligt underhållna båtar, att man inte tar tillräcklig hänsyn till säkerheten och att för många passagerare tas ombord.