Radar · Miljö

Översvämningsrisk upp till nio gånger högre

Förstörda hus intill floden Ahr i Schuld i Tyskland, den 15 juli.

Risken för den typ av dödliga översvämningar som drabbade delar av Tyskland och Belgien tidigare i sommar är upp till nio gånger högre på grund av klimatförändringar, visar en ny studie.

Mellan den 12 och 15 juli svepte de väldiga vattenmassorna fram och spolade bort hus och vägar. Minst 190 människor omkom i västra Tyskland och närmare 40 miste livet i Belgien. I Nederländerna tvingades tusentals människor att fly sina hem.

Genom att analysera regnmängder över västra Europa har forskare från flera europeiska länder samt USA försökt bedöma i vilken utsträckning klimatförändringar har förändrat sannolikheten för sådana kraftiga regnoväder.

– Vi kommer definitivt att få mer av det här med ett varmare klimat, säger en av ledarna för forskargruppen, klimatforskaren Friederike Otto vid University of Oxford, till Reuters.

Kraftigare regn

I studien, som publiceras av World Weather Attribution (WWA), har de 39 forskarna analyserat väderdata och simulationer över Frankrike, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Schweiz för att jämföra dagens klimat – som är runt 1,2 grader varmare, till stor del på grund av människans föroreningar – med hur vädret var före industrialismen.

Eftersom varmare luft kan ta upp mer fukt är sommarregnen i den drabbade regionen numera 3–19 procent kraftigare än vad de skulle ha varit utan den globala uppvärmningen, enligt forskarna.

– Den ökade risken som vi har visat på i studien är något som vi måste jobba med via översvämningshantering, att vara beredda och ha tidiga varningssystem, säger Maarten Van Aalst, chef för Röda korsets Climate Centre, rapporterar AFP.

I linje med IPCC

Sannolikheten för sådant extremväder som ledde till de förödande översvämningarna i Tyskland och Belgien beräknas ha ”ökat med en faktor på mellan 1,2 och 9” enligt studien. Anledningen till att spannet i prognosen är så stort beror bland annat på brister i historiska väderrapporter. Dessutom förstördes utrustning som övervakar vattenståndet i översvämningarna.

– Studien bekräftar att global uppvärmning har spelat en stor roll i översvämningskatastrofen, säger Stefan Rahmstorf, som är oceanograf vid Potsdaminstitutet för klimatforskning (PIK) i Berlin.

– Det här är i linje med den senaste IPCC-rapporten, tillägger han.