Radar · Djurrätt

Kritikstorm mot taiwanesiska myndigheter – avlivade 154 smuggelkatter

154 smugglade katter har nyligen avlivats i Taiwan, vilket lett till stora reaktioner i landet.

Taiwanesiska myndigheter har avlivat 154 katter och kattungar som smugglats in i landet. Avlivningarna, som skedde på ”hemlösa djurs dag”, har väckt stora reaktioner, inte minst hos den egna befolkningen.

Det var i torsdags som kustbevakningen i Taiwan påträffade 62 burar med 154 katter och kattungar i ombord på ett fiskefartyg från Kina. Det rörde sig bland annat om raserna Ragdoll, persisk-amerikansk korthår, Russian blue och brittisk korthår med ett uppskattat värde på totalt över tre miljoner kronor.

Då djurens ursprung inte kunde fastställas beslutade myndigheterna att snabbt avliva alla djur på grund av risken för importerade smittämnen.

Avlivningarna, som genomfördes i lördags, på ”hemlösa djurs dag”, har lett till starka reaktioner från djurrättsorganisationer och invånare, inte minst på sociala medier.

Så här reagerar en användare på Twitter:

"Smuggling 154 cats were killed in Taiwan" skriver en sociala-medier användare på Twitter tillsammans med bild på en av kattungarna som senare avlivades
"Smuggling 154 cats were killed in Taiwan" skriver en sociala-medier användare på Twitter tillsammans med bild på en av kattungarna som senare avlivades. Foto: Skärmdump Twitter.

”We kill cats right on the International Homeless animal’s day” skriver en annan användare.

Myndigheterna försvarar beslutet att avliva katterna och pekar på risken för import av smittämnen, medan många kritiker ifrågasätter varför djuren inte sattes i karantän, istället för att avlivas. En del användare på sociala medier riktar också kritik mot smugglarna och påpekar vikten av att adoptera katter istället för att köpa ”dyra raskatter” som leder till illegal handel av djur.

En bild som ursprungligen tagits av kustbevakningen i Taiwan visar de smugglade katterna i burar. Foto: Skärmdump Twitter. Foto:
En reaktion på Twitter. Foto: Skärmdump Twitter Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Med anledning av den massiva kritiken mot myndigheternas agerande har Taiwans president Tsai Ing-wen, som själv har två katter och gärna postar inlägg med dem på sociala medier, uttryckt sin sorg över händelsen. Hon uppmanar dock allmänheten att försöka förstå vikten av att skydda Taiwan från importerade smittämnen och pekar ut smugglarna som skyldiga till det hela. Tsai Ing-wen tillägger samtidigt att en lagändring bör övervägas för att möjliggöra en mer human hantering av smuggeldjur framöver.

”Alla dessa liv har gått förlorade på grund av smugglarnas själviskhet. Jag fördömer starkt smugglarna och deras försök till egenvinning. Att inte följa lagen resulterade i förlusten av liv! Det är verkligen sorgligt att behandla liv som illegala gods” skriver hon bland annat på Facebook.

"Möjligt att kontrollera"

Enligt Taiwans lantbruksminister Chen Chi-chung som också har uttalat sig kring händelsen, var beslutet att avliva katterna riktigt och nödvändigt.

”Även efter karantän kan dessa katter fortfarande bära på sjukdomar på grund av ett virus långa inkubationstid, vilket kan utgöra ett stort hot mot husdjur och boskap i Taiwan,” säger Chen Chi-chung till Taipei Times och tillägger att det pågår ett arbete för att ändra lagstiftningen för att skärpa straffen för smuggling av djur.

Den lokala djurrättsorganisationen Taiwan animal emergency rescue som kritiserar det snabba beslutet att avliva katterna, uppger att de erbjöd sig att betala för att sätta djuren i karantän.

”Djur är oskyldiga. Det finns gränsregler, men det är faktiskt möjligt att kontrollera om djur är sjuka eller inte. Jag förstår att lagar och förordningar är  viktiga för den inhemska ekologin, men jag hoppas att lagen ändras så att dessa liv kan behandlas på ett mer humant sätt, säger en talesperson för organisationen, enligt tidningen The Guardian.