Energi

Hemma hos inredningsproffset

Hur gör proffsen för att ge hemmet det där lilla extra? Camilla Fürst har i över 25 år gjort exakt det, och nu delar hon med sig av sina bästa råd.

Efter två decennier med en frågespalt i inredningstidningen Allt i hemmet hade Camilla Fürst i princip svarat på alla tänkbara läsarspörsmål.

– Först kom det brev, sedan mejl. En period var det oerhört många frågor. Många fick till exempel inte till myskänslan i vardagsrummet, eller kunde inte fatta beslut om vilken typ av matta som behövdes.

Camilla Fürst har lämnat tidningsredaktionen och är numera frilansande inredningsstajlist och inredare, och alla de där läsarfrågorna fick i stället utgöra en slags stomme för hennes nya bok ”Inreda, organisera och förvara: Enkla knep för ett ombonat och vackert hem” (Bokförlaget Semic). Där har hon försökt sammanfatta över 25 års erfarenhet från inredningsbranschen, som kan finnas med läsaren i olika faser: inför flytten eller renoveringen, genom livsförändringar och som stöd när nya behov dyker upp.

Men någon stilguide är det inte.

– Nej, jag tycker att var och en måste våga tro på sin egen smak och komma fram till vad man själv gillar för att det ska bli bra. Däremot ger jag en del verktyg kring hur man kan hitta sin stil.

En inredningsstajlist arbetar främst med att inreda för en bild – till en tidning, en reklamkampanj eller liknande. En inredare inreder för verkligheten, till exempel en offentlig miljö eller någons hem. Camilla Fürst har erfarenhet av båda delarna, men har främst arbetat som stajlist.

– Jag har alltid inredning i huvudet. Min man tycker att vi bor jättemysigt, men skulle nog aldrig kunna svara på vilken färg kuddarna i soffan har, säger Camilla och skrattar.

– Jag stannar ofta i dörröppningen när jag kommer hem och tar in rummet, och ser efter om allt känns bra eller om något ska flyttas på.

I den petroleumblå matsalen finns en soffa som fungerar både som förvaring och gästsäng
I den petroleumblå matsalen finns en soffa som fungerar både som förvaring och gästsäng. Foto: Christine Olsson/TT.

Vilsamt och färgstarkt hem

Camillas hem, en lägenhet på Södermalm i Stockholm, är både vilsamt och färgstarkt, med ljusgröna sovrumsväggar och en kopparfärgad soffa. På väggarna hänger mycket konst, bland annat målningar och teckningar av hennes mamma Gunilla Ekströmer Fürst, och maken Mickes fotografier. Hon säger att stilen nog alltid varit densamma i hemmet, däremot har rummen förändrats med åren.

– I vardagsrummet hade vi först en stormönstrad, ganska mörk tapet med vindruvsklasar – väldigt dramatiskt. Därefter hade vi en tapet som såg ut som trä, som en panel med rutor eller ”kassetter”. Och nu har vi ljust grå, neutrala väggar. Ibland kan jag känna att det är ett slöseri med miljön att göra om hemma, samtidigt ångrar jag inte att jag vågade satsa på tapeter som jag verkligen ville ha – även om de inte hängde uppe i decennier.

Trots att Camilla Fürsts inredningsöga alltid är påslaget säger hon att hon aldrig skulle döma hur någon annan väljer att bo.

– Nej, jag bryr mig faktiskt inte ett dugg! Ingen av mina närmaste vänner är inredningsnördar och ingen behöver känna stress om jag ska komma och hälsa på. Ska jag vara helt ärlig ser det inte så här prydligt ut hos mig heller till vardags, jag har ju städat inför besöket!

Camilla Fürst vill gärna ingjuta lite självförtroende – att man går på det man tycker om oavsett vad andra anser, och att man vågar testa sig fram. Hon vill dock gärna ge lite goda råd, så att man kan ha en stabil grund att stå på.

– Mattor är en sådan sak som jag tycker alla borde satsa på. Det finns kulturella skillnader där. I Danmark är det inte ovanligt att helt skippa mattor. Men vi bor i ett kallt land, jag tycker att det blir mer ombonat. Och de ska vara stora, större än soffan, för att det ska se balanserat ut.

Små stilleben av vackra föremål är återkommande i Camilla Fürsts hem
Små stilleben av vackra föremål är återkommande i Camilla Fürsts hem. Foto: Christine Olsson.

Förenkla och inspireras

Mycket av det som känns svårt för någon som inte är van att inreda – som att komponera en tavelvägg, välja färger eller skapa stilleben – finns det inte några egentliga rätt eller fel kring.

– Om man tycker att det är svårt kan man med fördel förenkla. En tavelvägg kan bestå av två lika stora tavlor som får hänga bredvid varandra, fler behövs inte. Vill man ha fler är ett bra tips att lägga ut alla tavlor på golvet och flytta runt dem där. Ta gärna en bild med mobilen innan du hänger upp, ibland är det lättare att se om det blir bra på en bild.

För den som ändå känner sig osäker på just tavelväggen har Camilla Fürst ett bonusknep till:

– Det är inte fel att härma! Om du ser en fin tavelvägg på en bild i en tidning eller på Pinterest, oavsett hur många tavlor den består av eller hur ramarna ser ut, försök att göra likadant.

Maria Soxbo/TT

CAMILLAS FEM STAJLINGKNEP

Satsa på första intrycket
Vad är det första du ser när du kommer in i vardagsrummet? Att mötas av en välkomnande soffa eller en vacker tavla ger en positiv känsla.
Tänk på framkomligheten
Köp inte för stora, otympliga möbler, utan se till att det går att röra sig bekvämt i alla rum.
Omsorg på belysningen
Rätt lampa på rätt plats är viktigt – välj till exempel en lampa med riktat ljus över matbordet i stället för en naken glödlampa – det blir behagligare för middagsgästerna.
Utnyttja bokhyllan
Böcker skapar en hemtrevlig känsla, men en stor bokhylla kan också inredas med små lampor, växter och prydnadsföremål. Så länge den är välstädad kan den innehålla mycket saker.
Stilleben är tacksamt
Gruppera saker tillsammans för ett genomtänkt intryck, gärna med olika höjd. Det kan räcka med en tavla lutad mot en vägg och en vas med en blomma.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV