Hennes böcker hinner knappt lämna tryckeriet, förrän nästa bok är färdigplanerad. Det finns alltid nya recept att utveckla, trots att Karolina Tegelaar redan producerat tusentals sidor med bakverk. Med 17 egenutgivna boktitlar i bagaget, har hon nu äntligen fått det erkännande hon längtat efter.
Trogna fans och följare råder det ingen brist på. Genom sina Kakboken-konton i sociala medier, har Karolina Tegelaar i över tio års tid tagit emot kärlek från veganer, allergiker och andra kakintresserade – både i Sverige och utomlands. Men bokförlagen har varit ointresserade, trots hennes unika kunskaper. 2021 är dock året då allt förändras.
När Sveriges vegankaksregent besöker Göteborg, måste jag så klart träffa henne. Vi möts på Järntorget, där körsbärsträden står i blom även under vinterhalvåret tack vare rosa ljusslingor. Hon har just varit på ett hemligt möte. Jag fantiserar om vad det kan vara. Ett roligt företagssamarbete? Kanske en egen teveshow?
Vi går till närmaste kafé, lite komiskt nog en välkänd kedja. Det blir en kul kontrast mellan hembakat och massproducerat, men vi konstaterar båda två att kedjans nya brownie med kolasås och sojagrädde är förvånansvärt god. Efter en mjölkmustaschig havrecappuccino frågar jag hur allting startade.
– Jag har alltid bakat. När jag var tio bakade jag en trevåningstårta så jag måste ha börjat innan dess. Jag ville bli bagare men mina föräldrar tyckte att jag skulle skaffa mig en universitetsutbildning. Bagare kunde jag bli ändå, sa mamma till mig. I dag är jag glad att jag utbildade mig. Jag har nytta av mitt naturvetenskapliga intresse i bakningen, säger Karolina Tegelaar.
Hon är doktor i etologi och jobbar som lärare. Jag är knappast den första som funderat på hur hon hinner med allt. Huset utanför Herrljunga erbjuder ett aldrig sinande renoveringsarbete och i trädgården står äppelträden i rader. Äppelsorter är också en av hennes passioner.
Karolina Tegelaar har en annan ingång till bakning än många andra. Hon testar samma kaka gång på gång på gång, tills hon hittat den perfekta formeln. Hon undersöker hur ingredienser reagerar med varann, uppfinner egna metoder och jag föreställer mig rykande provrör i stället för bunke och ugn.
– När jag började baka veganskt testade jag andras recept. De beskrevs som ”världens bästa kaka”, men de sög ju verkligen, säger hon och skrattar.
Kvalitet är a och o i hennes populära bakning. Hon gav ut sin första kakbok 2010 på ett eget förlag, som hon driver tillsammans med maken Bebben Tegelaar. Han sköter mycket kring själva företaget och är den som designar böckerna. Planen redan då var en serie böcker i olika kategorier. Mjuka kakor, tårtor, kondisbitar. Hon ville djupdyka i en sak i taget. Utgivningen fick hon betala ur egen ficka, men hon är inte bitter ur ett ekonomiskt perspektiv. Det uteblivna erkännandet från förlagen har skavt mer.
– Jag fick avslag efter avslag. De trodde det var raw food och läste inte ens boken. Jag kan förstå att de sa nej för tio år sen, men många andra gör ju böcker nu om vegansk bakning. Jag har varit jätteledsen över detta. Vad beror det på? Är jag inte tillräckligt säljig? Jag har försökt anlita agenter både i Sverige och utomlands, men de har sagt nej. Jag blev nedslagen och sur. Jag har ju gjort recept som används i hela världen, säger Karolina Tegelaar och sveper det sista av kaffet.
De äldre, häftade böckerna är slutsålda sen länge. Numera satsar hon på inbundna böcker om bland annat glutenfri bakning, tårtor, glass och även en bananbok. Förra året släppte hon en 448 sidor tjock bok med det enkla men självklara namnet Vegansk bakning. Även den slutsåld. Hon trycker sällan nya upplagor, utan siktet är alltid inställt på nästa bok. Nu har hon ägnat många timmar åt att signera pallvis med förbeställningar av den splitter nya Julens veganska bakning – en 544 sidor tjock bjässe.
Och det är nu det börjar lossna för Karolina Tegelaar. 2020 vann hon pris i kategorin Årets söta bakverk, i tävlingen Svensk måltidslitteratur arrangerad av Måltidsakademien. Motiveringen löd: ”Författaren har med själ och hjärta satt ihop denna tegelsten om vegansk bakning – endast söta bakverk. Ett faktaspäckat praktverk som både får oss att vilja baka och att använda rejält med muskot i kaksmeten.”
– Jag hade tänkt att boken kanske skulle tävla i vegokategorin. Jag blev jätteglad. Det var jättekul. Diplomet hänger i köket, signerat av Carl Jan Granqvist. Priset blev en kvalitetsgranskning. Och jag fick vara med i Meny i P1. Det var det här som gjorde att jag fick bokkontrakt, säger Karolina Tegelaar.
Erkännandet är äntligen här. Hon släppte idén med agenter och började i stället gå rakt på förlagen utomlands. Hon frågade sina vänner från internationella veganska bakgrupper på Facebook och fick tips på lämpliga förlag att kontakta. Tvärtom mot mottagandet hos de svenska förlagen, hamnade hon mitt i en budstrid. Boken Vegansk bakning ska nu bli översatt.
– Tre av tio förlag sa ”vi vill ha dig”. Vi valde till slut ett brittiskt förlag som gör fina böcker och jag behöver inte korta ner boken. Men den blir lite omgjord. Till exempel ska jag byta ut mandelkubb, säger hon och ler.
Boken ska ges ut i bland annat England, Australien och Kanada. Tanken var en release lagom till den årliga kampanjen Veganuary, men den hinner kanske inte blir klar till dess. Siktet är inställt på mars. Men som vanligt finns redan planer framåt. Hur många kakor finns det i världen? tänker en simpel matskribent, men i Karolina Tegelaars värld finns det ingen ände. Hon har en lista på 100 recept som hon vill testa.
– Jag har planer på en jättesamlingsbok. Vegansk bakning är ju slutsåld. Jag tänker mig en coffeetablebok med 700 recept. En bok där allt finns med. Häromdagen pratade jag med vänner på Pinterest. Det finns massor med coola kakor där. Till exempel vill jag ta fram recept på brittiska bakverk, kanske en brittisk julbok. Min man önskar att jag kunde renovera huset lite mer. Han är inte förtjust i kakor, säger hon.
Jag läser på hemsidan om planer på en bok om aquafaba – det magiska kikärtsspadet som revolutionerat vegansk bakning. Karolina Tegelaar har varit med i den internationella grupp av bakentusiaster som utvecklat både namn och bakning med denna fiffiga ersättare för ägg. Och hon bjuder gärna Syres läsare på recept med aquafaba.
Läs mer: