Energi · Mat med Jenny

Kakdrottningen bjuder på härliga bakrecept med jultema

Nya boken Julens veganska bakning är en 544 sidor tjock tegelsten med allt du behöver veta inför en lyckad julbakning.

Karolina Tegelaar har släppt 17 veganska bakböcker och förra året fick hon pris av Måltidsakademien. Nu är hon aktuell med den sprillans färska boken Julens veganska bakning. Från denna bjuder hon på tre recept med aquafaba – spadet från en burk eller tetra med kikärtor.

Har man misopasta hemma kan man faktiskt smakboosta kolan med 1 tesked misopasta, den tillför sälta och umami. Vinäger påverkar inte smaken utan tillsätts i kola för att minska risken för att få kristaller i smeten, men det händer sällan så tillsätt det om du råkar ha det hemma.

Ingredienser:

100 g margarin
2 dl matlagningsgrädde
3 dl rårörsocker
1 dl ljus sirap
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
ev. ½ tsk ättika eller 1 tsk vitvinsvinäger

Vik och häfta ihop en form av bakplåtspapper, 15 × 15-20 × 20 centimeter beroende på hur tjock kola du vill ha. Blanda margarin, grädde, rårörsocker, sirap, salt, vaniljpulver, misopasta och vinäger i en kastrull och värm under omrörning. Koka på medelvärme tills kolan nått omkring 125-128°C eller blir en fast kula vid kulprovet.

Tag av från plattan och häll sedan upp kolan i formen. Låt svalna en stund och klipp eller skär därefter kolan i lagom stora bitar. Vira eller vik in kolorna i bakplåtspapper. Vira eller vik in kolorna i bakplåtspapper. Förvara torrt och svalt, inte i kylskåp.

Saffranskaka, fluffig tack vare pösigt vispad aquafaba
Saffranskaka, fluffig tack vare pösigt vispad aquafaba. Foto: Karolina Tegelaar

Vegansk saffranskaka

En otroligt smakrik och lyxig saffranskaka med både saffran, kokos, apelsin och eventuellt rom. Det ger en något större sockerkaka än våra klassiska svenska recept på sockerkaka med endast 3 deciliter vetemjöl och 2 deciliter strösocker och de minsta formarna på 1-1,2 liter kan inte användas. 1.5 liter är lagom.

På fotot syns den vackra ytfärgen som pösigt vispad aquafaba ihop med ströbröd ger. Här gör jag kakan extra smakrik med både kokosflingor och apelsin. Vill man kan man också byta ut en matsked eller två av mjölken mot rom. På mina sociala medier via @kakboken.se finns lite filmer delat som går igenom vispad aquafaba och hur det fungerar.

Ingredienser:

kokosflingor
75 g margarin
¼-½ g saffran
1 dl mjölk
2 ½ dl strösocker
1 ¼ dl aquafaba
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 st apelsin, skalet

Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en sockerkaksform på 1,5-2 liter med kokosflingor. Smält margarinet med saffran i en liten kastrull, häll sedan ner mjölk. Tag av kastrullen från plattan och låt svalna något medan du förbereder resten.

Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir ljust och pösigt. Det ska inte börja få märken i smeten som ligger kvar då är den övervispad, här skiljer sig aquafaba från ägg och det är viktigt att hålla koll och avbryta vispningen ganska snart när smeten blivit ljus i färgen och luftig.

Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver, salt och vanilj i en skål och rör runt så att allt blandas. Riv det yttersta skalet av apelsinen. Häll ner de torra ingredienserna, apelsinskalet och margarinblandningen i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten.

Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 30-35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.

Enkla pepparkakor med kristyr
Enkla pepparkakor med kristyr. Foto: Karolina Tegelaar

Enkla pepparkakor

Det här är pepparkaksreceptet jag vuxit upp med, ett enkelt recept med de kryddor som i dag kallas pepparkakskryddor. Det ger lite tjockare pepparkakor som passar både till små och lite större pepparkakor, till exempel att hänga i fönstret.

Ingredienser:

1 ½ dl vatten
1 dl ljus sirap
4 dl strösocker
1 msk mald kryddnejlika
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1-2 krm salt
300 g margarin
2 tsk bikarbonat
13-14 dl vetemjöl

Koka upp vatten, sirap, strösocker och kryddor. Tag av från plattan och lägg i margarinet så att det smälter. Låt svalna. Blanda bikarbonat med en deciliter av vetemjölet och rör ner i smeten. Tillsätt vetemjöl tills smeten blir smidig. Låt vila i kylskåp minst ett dygn, gärna flera. Kavla ut degen och stansa ut figurer. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 4-5 minuter.

Enkel kristyr

Den här kristyren rörs snabbt ihop och fyller en liten spritspåse. Den är smidig och väldigt lik den traditionella kristyren där man tar en äggvita, en syra och florsocker. Den här enkla och följsamma kristyren syns bland annat på pepparkakorna på bilden.

Ingredienser:

2 msk aquafaba
1 krm citronsaft
3-4 dl florsocker

Rör ihop aquafaba med citronsaft och vispa ner florsocker en deciliter i taget tills du får en lagom fast kristyr. Blir den för fast tillsätts ett par droppar aquafaba eller lite citronsaft och blir den för lös ökas mängden florsocker.

Läs mer:

Karolinas böcker siktar mot kakstjärnorna