Radar · Utrikes

WHO: Grotesk snedfördelning av vaccin – bara AstraZeneca bidrar

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO, säger att snedfördelningen av vaccin är "grotesk".

Fler vaccintillverkare bör följa AstraZeneca och licensiera sin teknik till flera tillverkare, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus generaldirektör för WHO, när han beskrev det växande klyftan mellan antalet vacciner som ges i rika länder och de som administreras genom COVAX som ”mer grotesk varje dag”.

Det var hårda ord som chefen för WHO:s utdelade i går, måndag. Generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus sa sig vara chockad över hur lite som har gjorts för att undvika en ”moralisk katastrof” när det gäller att fördela vaccinet rättvist mellan länder.

”Vi har medel för att avvärja detta misslyckande, men det är chockerande hur lite som har gjorts för att avvärja det”, fortsatta han.

Enligt Tedros Adhanom Ghebreyesus vaggas rika länder in i en falsk känsla av trygghet, eftersom fler mutationer av viruset lär följa i framtiden.

Om länder inte delar vacciner av rätt skäl vädjar vi till dem att göra det av egenintresse". – Tedros Adhanom Ghebreyesus generaldirektör för WHO.

Hyllade AstraZeneca

Han sa att AstraZeneca hittills är ”det enda företaget som har åtagit sig att inte dra nytta av sitt COVID-19- vaccin under pandemin”.

Enligt Tedros Adhanom Ghebreyesus är AstraZeneca den enda vaccinutvecklaren som på ett betydande sätt bidragit till att fördela vaccinet rättvist, ”genom att licensiera sin teknik till flera andra företag”, och där fabriker i Korea och Indien producerar, enligt WHO, mer än 90 procent av COVAX- fördelade vacciner.

”Vi behöver fler vaccinproducenter för att följa detta exempel och licensiera deras teknik till andra företag”, sa WHO-chefen i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV