Energi · På gång

På gång

Varför är den biologiska mångfalden så viktig? Ämnet diskuteras på ett digitalt samtal med forskare i dag, arrangerat av Göteborgs universitet och Folkuniversitetet.

23–24/3 MSB och SKR arrangerar digital konferens om krisberedskap. Konferensen tar i år sin utgångspunkt i pågående pandemi, samtidigt som svensk säkerhet står inför stora utmaningar. Bland årets talare finns exempelvis inrikesminister Mikael Damberg och Camilla Asp, vikarierande generaldirektör på MSB.

Klimatsamtal: En strimma av hopp

23/3 Professor Staffan Laestadius samtalar med Klimatpoddens Ragnhild Larsson om sin nya bok ”En strimma av hopp: Klimatkrisen och det postfossila samhället” från Göteborgs stadsbibliotek. I boken undersöks vad som är nödvändigt och möjligt i skapandet av ett postfossilt samhälle.

Att bevara biologisk mångfald

23/3 Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet välkomnar till ett digitalt samtal med forskare. Biologisk mångfald, varför den är så viktig och hur man studerar den, är temat för dagen. Sverige har som de flesta andra länder i världen skrivit under på att aktivt arbeta för att bevara den biologiska mångfalden. Hur är det i Sverige, håller vi vårt löfte?

Medieakademiens förtroendebarometer

23/3 Medieakademien presenterar sin förtroendebarometer om svenska folkets förtroende för politiker, samhällsinstitutioner och företag vid ett digitalt seminarium. Toivo Sjörén från Kantar Sifo och professor i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson medverkar.

Banksy samlar in pengar till NHS

23/3 Banksy-målning auktioneras ut på Christie’s i Storbritannien för att samla in pengar till det brittiska sjukvårdssystemet NHS.

Val i Israel

23/3 I dag är det val till parlamentet Knesset i Israel – det fjärde på två år.

Tillväxt – bra eller dåligt för hållbar utveckling?

24/3 Den gröna tankesmedjan Cogito lanserar sin nya rapport Tio tankar om tillväxt. Rapporten är skriven av nationalekonomen och miljöforskaren Mikael Malmaeus. I en livesändning samtalar han med Klas Eklund och Magda Rasmusson. Moderator är Maria Wetterstrand. När vaccinen sprids kan vi förvänta oss ökad BNP igen. EU:s gröna giv är en av många planer på att investera oss ur krisen, men hur ska vi hålla oss inom planetens gränser?

Värderingsförändringar och åsiktstrender 2021 och framåt

24/3 Kairos Future arrangerar ett digitalt seminarium om värderingsförändringar och åsiktstrender 2021 och framåt med titeln Svenskarna, Samtiden, Framtiden. Om långsiktiga värderingsförändringar såväl som tidiga tecken på vad som rör sig i folkdjupet, teman, trender och tendenser inom politik, livsstilar, miljö och inte minst synen på framtiden.

Bilden av flyktingen – från Förintelsen till i dag

24/3 Hur framställs flyktingar som kommit till Sverige i press och media, som aktiva överlevande eller som passiva offer? Vilka likheter och skillnader finns mellan hur flyktingar från nazisternas förintelseläger avbildades i svensk offentlighet och hur dagens flyktingar framställs? Judiska salongen bjuder in till digitalt samtal.

Kommissionens barnrättsstrategi

24/3 EU-kommissionen presenterar barnrättsstrategi.

Konspirationsteorier, propaganda och källkritik

25/3 Studieförbundet NBV med flera bjuder in till en digital föreläsning med journalisten Mina Dennert, grundare av I am here international. Deltagarna får en djupare förståelse för riskerna och problemen med den desinformation som sprids på sociala medier och lär sig skillnaden på åsikter och fakta, journalistik och propaganda, samt vikten av källkritik och faktagranskning. Vad är en trovärdig källa? Hur hittar du källor till faktagranskad information?

Vit melankoli – en analys av en nation i kris

25/3 Blå stället i Göteborg välkomnar till en digital föreläsning med forskarna Tobias Hübinette och Catrin Lundström, om det melankoliska tillstånd som de menar att Sverige befinner sig i, som en följd av förlusten av både det homogena Sverige och det solidariska Sverige.

AW med forskare: Det korrupta Sverige?

25/3 Pustervik i Göteborg sänder ett digitalt samtal med forskare. Trots att Sverige fortsätter att vara ett av världens minst korrupta länder, uppmärksammas allt fler fall som riskerar att skada förtroendet för stat, myndigheter, kommuner och företag. Hur ser korruptionen i Sverige ut över tid? Vilka konsekvenser kan en ökad korruption få på sikt?

Barnen som blev kvar när pappa dödat mamma

25/3 Sedan år 2000 har 254 barn förlorat sin mamma för att pappa eller styvpappa dödat henne. Flera av barnen hade efter mordet fortfarande pappa som vårdnadshavare. Unizon bjuder in till en digital konferens som fokuserar på barnen som lever vidare efter att det värsta har hänt.

Demokratirådets rapport 2021: Polarisering i Sverige

25/3 SNS arrangerar digitalt seminarium om Demokratirådets rapport 2021: Polarisering i Sverige. Rapporten kommenteras av partisekreterarna Lena Rådström Baastad (S) och Gunnar Strömmer (M).

Fri hyressättning i nyproduktion – ökar det verkligen byggandet?

25/3 Sveriges Allmännytta arrangerar ett digitalt kunskapsseminarium om fri hyressättning i nyproduktion. Rapport om effekterna på nyproduktionen om fri hyressättning införs presenteras.

Klimatpolitiska rådet om regeringens politik

25/3 Klimatpolitiska rådet arrangerar digitalt seminarium där den årliga granskning av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen presenteras. Rapporten innehåller en bedömning av hur Sverige ligger till för att klara klimatomställningen samt rekommendationer till regeringen. Årets rapport fokuserar särskilt på krispolitiken under pandemin år 2020.

Minne av slaveriets offer

25/3 Denna dag uppmärksammas Internationella dagen till minne av slaveriets offer.

Ekocid och rättvis omställning

26/3 End Ecocide Sweden med flera arrangerar ett webbinarium om hur en lag mot allvarliga miljöbrott och storskalig exploatering av naturen, kan förändra spelplanen och få företag att ta ansvar – för sina anställda, för de lokalsamhällen där de verkar och för vår miljö.

Lansering: En ny klimatagenda för Sverige

26/3 Tankesmedjan Global utmanings projekt Klimatagendan presenterar digitalt en ny helhetsbild av Sveriges väg till nettonollutsläpp. Klimatmålen finns inom räckhåll om vi prioriterar rätt i brytpunkten vi står i just nu. Programmet erbjuder samtal mellan forskare och politiker.

Två år med nya djurskyddslagen – politikens roll för djuren

26/3 För nästan precis två år sedan, den 1 april 2019, trädde Sveriges nya djurskyddslag i kraft. Under ett webbinarium arrangerat av Djurens rätt diskuteras vilken roll politiken har för djurvälfärden och vad Jordbruksverkets djurskyddsstrategi betyder i praktiken.

Digital temadag om flickors rättigheter

26/3 FN-förbundet välkomnar till en digitala temadag om flickors rättigheter. Varje dag diskrimineras flickor världen över och utsätts för våld i olika former. Under den här digitala temadagen får man veta mer om hur FN:s befolkningsfond, UNFPA, arbetar för att stoppa barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien och hur Sverige arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Trans fest Stockholm

27–28/3 Organisationen Trans fest Stockolm och Trans creative arrangerar en digital festival för transpersoner. På schemat står workshops, föredrag, uppträdanden, filmvisning och chill.

Val i Bulgarien

28/3 I dag är det parlamentsval i Bulgarien.

29–30/3 Biståndskonferens om Syrien

EU arrangerar digital biståndskonferens om Syrien.