Glöd · Ledare

Moderaterna föredrar rasism framför socialdemokrati

Förvaltningsrätten i Malmö har bestämt att kravet på handskakning för att få anställning i Trelleborgs kommun tills vidare inte gäller, i väntan på slutligt avgörande, rapporterar SVT.

Kravet, som lades av SD i kommunen 2019 och klubbades igenom för en månad sedan med stöd av Moderaterna, har överklagats av många, men försvaras av Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) med orden ”den tolkning som oppositionen gjort är att det här är ett beslut som riktar sig mot en bestämd religiös grupp. Men om man tittar på andemeningen så handlar det om att alla ska behandlas lika.”

Men inte ens om man tittar på andemeningen handlar det om att ”alla” ska behandlas lika. Om alla skulle behandlas lika skulle det givetvis vara fritt fram att hälsa på ett sådant vis som känns bekvämt för en själv, så länge det inte kränker någon annans integritet.

Dessutom går Mikael Rubins ord tvärtemot hur själva förslaget är utformat, nämligen att kommunen inte ska anställa personer som ”av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning”. Helmuth Petersén (SD) – som lade fram förslaget för två år sedan – förklarade när beslutet klubbades av kommunen i februari att ”för en klar majoritet av våra väljare är det här en ganska viktig sak, att man tar seden dit man kommer.”

Nu kan det ju inte komma som någon större överraskning för någon att Sverigedemokraterna för en rasistisk och antidemokratisk politik och inte drar sig för att lägga förslag som bryter mot grundlagen om religionsfrihet. Det som kanske ändå kan anses lite förvånande är de moderata politikerna som lite med en axelryckning accepterar att gå med på sådana förslag i utbyte mot maktstöd.

”Vi röstar igenom några av deras motioner, mot att vi fick bort socialdemokraterna från makten. Det var det viktigaste för oss och det var värt det priset” (bort)förklarar Mikael Rubin det hela.

Det ovan nämnda förslaget gäller för all del bara Trelleborg, men hela situationen kan absolut användas som ett lackmuspapper för att förutse hur en potentiell framtida högerregering bestående av M, L och KD säljer ut delar av demokratin för att få stöd av SD. Lite rasistiskt och nationalkonservativt inflytande är tydligen ett billigt pris att betala för att bli av med socialdemokratin.

Det allra mest intressanta är dock att Liberalerna inte verkar ha något emot att ingå i en så fullständigt stockkonservativ regering. Det hela påminner om leken Vem ska bort i det gamla barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. L sticker liksom uppenbart mycket ut. Å andra sidan är det ju helt i linje med alla andra underliga utspel som L gör nu för tiden.

Om man var lite mer lagd åt det konspiratoriska hållet hade man ju kunnat tro att Nyamko Sabuni infiltrerat hela partiet bara för att ta död på det ordentligt en gång för alla. Det hade ju åtminstone varit lite spännande.

Den tråkiga sanningen är nog dock tyvärr att Liberalernas liberalism inte är vatten värd när de blir fångade mitt i en konservativ stormvind.

Annie Lööf motar envist SD i grind fast de borgerliga kamraterna bjuder in till kalas.

Handskakskrav mitt i pandemin, lägg av.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV