Radar · Miljö

Miljögrupper rasar över EU-förslag: ”Det är skamligt”

En tall på ett svenskt kalhygge.

Protester från Norden och skogsindustrin tycks delvis ha fått gehör när EU-kommissionen nu kommer med nya förslag till klassificering av miljöpåverkan. Fast miljöorganisationerna rasar.

EU:s så kallade gröna taxonomi är till för att locka investeringar till miljövänligare verksamhet. Tanken är att klassificeringen ska vara en standard i hela EU och hjälpa till för att nå det gemensamma målet om ett klimatneutralt EU år 2050.

Tidigare förslag från EU-kommissionen stötte dock på stort motstånd, med över 40 000 inlagor från olika håll. Inte minst från Norden har protesterna varit starka. Oron är stor inom energi- och skogssektorn vilket fått statsminister Stefan Löfven (S) att ta upp frågan i parti och minut med diverse kommissionsföreträdare under den senaste tiden.

"Skamligt"

När nu ett nytt utkast är på gång är det dock miljöindustrin som i stället rasar mest – framför allt över vad kommissionen uppges tillåta på naturgasområdet.

”Gas är ett fossilt bränsle – blotta tanken på att klassificera det som miljömässigt hållbart är skamligt”, säger exempelvis Sebastien Godinot från Världsnaturfonden (WWF) i ett pressmeddelande.

”Fossilgas, trädbränning och flygande klassas som hållbart”, fräser samtidigt Greenpeace, med hänvisning till läckta utkast från EU-kommissionen.

Förslag på gång

Enligt Greenpeace har kommissionen bland annat tagit bort krav på ”förbättrade” skogsbruksmetoder.

”Därmed tillåts gröna investeringar för nästan alla sorters skogsskördande – precis som de nordiska regeringarna och deras industrier har krävt”, skriver Greenpeace.

EU:s medlemsländer ska under veckan bli informerade av kommissionen om vad som föreslås. Det slutliga nya förslaget väntas dock inte förrän i slutet av april.