Glöd · Debatt

Klädindustrin är ett elände

Att köpa begagnade kläder spar både pengar och miljön.

DEBATT Vi är tre äldre kvinnor. Alla är vi miljömedvetna och på skogspromenaden börjar vi prata om second hand-kläder. Den här jackan har jag ärvt, säger en av oss, jag använder sambons, säger den andra och den tredje har köpt sin hos Myrorna. Jättebra konstaterar vi nöjt.

För 25 år sedan köpte jag själv två begagnade pikétröjor. Dessa är fortfarande helt felfria, inget slitage mer än ett lagat hål som en valp rev upp. Jag gav 10:-/st för dem. Nästa återbruk, vid en promenad i juletid, ska jag använda en soptunna och råkar se vad som står bredvid. En el-ljusstake i mässing, som hittat, klart jag bär med den hem eftersom jag såg vad jag kunde göra med den. Efter att jag klippt av alla sladdar tog jag de ljus jag hade, enligt tesen ”man tager vad man haver”, och så hade jag en himla fin ljusstake. Jag kommer ställa fram den varje jul hädanefter och skaffa mer passande ljus när dessa, för långa, brunnit ner. Snygg, och dyrbar, ljusstake kan fortsätta sprida glädje och ljus.

Kunniga kompisar kunde klippa av mina långärmade tröjor och göra kortärmade, överblivet tyg kan jag laga dem med när det är dags. Kanske även piffa upp andra slitna tröjor, som jag bara skrotar i hemma. Varför inte? Förnyade ett par byxor, inköpta på 80-talet, med storblommigt tyg över det slitna. Jättesnyggt. Dyraste trädgårdsbrallorna liksom. Trodde grannen.

Bästa tipset, om man måste köpa nytt, är kvinnan som kom för sent till ett möte för hon inte kunde bestämma vad hon skulle ha på sig. Hon köpte 15 likadana vita sidenblusar och fem likadana svarta långbyxor. Alltid korrekt välklädd, aldrig mer funderingar över jobbkläder. Smart. En fin färgad blus och voila, festklädd också.

För det är ju så att vi måste alla spara på miljön, bättre då att skaffa kvalitet, så håller det längre. Och alla minns vi väl Alice Bah Kuhnkes Nobelklänning 2018 som var skapad av begagnade sidenblusar, även hennes egna. För oss med mindre pengar är det guld värt när mer täta vänner rensar garderoberna, eller med ett besök på second hand, eller omsytt.

För klädindustrin är en av vår tids stora eländen. Tusentals liter vatten går åt för att ett par jeans ska bli till. Och produktionen av detta paret jeans orsakar lika mycket utsläpp som en bilresa på 111 kilometer. 93 miljarder kubikmeter vatten används per år av textil- och modeindustrin! Det skulle tillgodose vattenbehovet hos fem miljoner människor. Och detta är bara en del av vad våra modekläder ställer till med. Och då har jag inte ens nämnt avfallet av vårt slöseri, det som bränns eller slängs.

Alla gör som de vill, men ett besök i secondhand-affärerna kan rekommenderas. Det är mycket givande, både för plånbok och samvete. En skön känsla som vanligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV