Radar · Djurrätt

Internationella matföretag hoppar på kravet om förbud mot burhöns

Burar för höns bör fasas ut, menar flera av företagen i sitt brev till EU-kommissionen.

Flera matjättar har skrivit ett öppet brev till EU-kommissionen om att jobba för att fasa ut burhöns. De hänvisar till ett medborgarinitiativ som förra året samlade in 1,6 miljoner röster för ett burhönsförbud i EU.

Stora koncerner som Ikea, Nestlé, Unilever och Mondelez har skrivit ett brev till EU-kommissionen, där de ”berömmer” medborgarinitiativet End the cage age, som totalt samlade in 1,6 miljoner underskrifter för att införa ett förbud mot burhöns i EU (närmare 1,4 miljoner blev registrerade då de kommit in inom den tillåtna perioden). Initiativet lämnades över till EU i oktober förra året och eftersom initiativet samlat ihop över 1 miljon röster så är EU-kommissionen skyldig att svara med sin syn på saken senast ett halvår efteråt.

Strax innan den tidsramen rinner ut har flera matjättar alltså skrivit till EU-kommissionen och uttalat sitt stöd för ett utfasande av höns som hålls i bur. De poängterar att de själva, liksom mer än 100 andra företag i Europa, redan har eller planerar att fasa ut burägg i sina verksamheter senast år 2025.

Tycker som konsumenterna

Att konsumenttrycket har påverkat är tydligt i brevet. Företagen skriver att ”vi delar konsumenters, civilsamhällets och regeringens oro över jordbruksdjurens välbefinnande” och hänvisar till siffran att 94 procent av européerna anser att det är viktigt att skydda djurs välbefinnande (Eurobarometer 2015).

”Vi är engagerade i att reformera livsmedelsindustrin, inifrån” skriver de och konstaterar att översynen av djurskyddslagstiftningen utgör ”det perfekta tillfället för en rättslig grund för att avsluta användningen av burar i EU:s djuruppfödning, till att börja med burhöns, och stöd för jordbrukare i övergången.

Burfria system är idag utbredda i Europa och ekonomiskt livskraftiga, konstaterar företagen.

Enligt en rapport som djurrättsorganisationen Compassion in world farming (CIWF) släppte nyligen så hålls 50,5 procent av Europas cirka 413 miljoner hönor i burfria miljöer, rapporterar tidningen Food navigator.

Nestlé, Unilever, Barilla och Ferrero uppger i ett uttalande att de idag bara använder burfria ägg – i Europa. Ikea och Mondelez uppger att de kommer att fasa ut sitt användande av burägg till 2025, skriver nyhetsajten Just food.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV