Glöd · Ledare

Ingen tydlig vinnare i Israels val

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans hustru Sara Netanyahu när de precis har röstat i Jerusalem på valdagen.

Vallokalerna har stängt i Israel och premiärminister Benjamin Netanyahus Likudparti ser inte ut att få majoritet utan att söka stöd hos ärkerivalen och hökpartiet Yamina.

Enligt vallokalsundersökningar får Likud 32 mandat i parlamentet.

Den israeliska tidningen Haaretz rapporterar att valdeltagandet ser ut att bli det lägsta sedan 2009.

Enligt den vallokalsundersökning som tidningen presenterar får Yamina 7 mandat.

De flesta småpartierna får 7 eller 8 mandat, enligt Haartez.

Näst största parti blir den tidigare finansministern Yair Lapids mittenparti Yesh Atid som ser ut att få 17 mandat.

För att nå en total majoritet och bilda regering krävs 61 mandat.

För eller emot

Valet har till stor del kommit att bli en omröstning för eller emot den 71-årige Netanyahu, som av sina anhängare kallas ”kung Bibi” och av sina kritiker ”crimeminister”.

Samhället klyvs av ideologiska och etniska motsättningar och det hålls ofta protester mot Netanyahu, som står inför rätta för korruption. Han har kritiserats för sin politik i början av pandemin och hur flera nedstängningar har sargat ekonomin. Själv lyfter han dock gärna fram hur han har normaliserat relationerna med flera arabstater.

Mätningarna inför valet visade att Netanyahu är den mest populäre ledaren och att hans högerparti Likud kommer att få flest röster. Men att han inte kommer att nå det magiska antalet 61.

Fjärde på två år

Makten ligger hos de många småpartier som utgör potentiella samarbetspartner. Vallokalsundersökningarna – och opinionen inför valet – pekar mot jämnt lopp mellan partier som har gått samman mot Netanyahu och de som står på hans sida.

Tisdagens israeliska val är det fjärde på två år.

Den 5 april är det datum som spikats för inledningen av korruptionsrättegången mot Netanyahu.

Anklagelserna handlar bland annat om att Netanyahu ska ha mutat mediemogulen Shaul Elovich för att säkerställa positiv mediebevakning.
Själv kallar premiärministern anklagelserna för ”fingerade och löjliga”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV