Radar · Utrikes

21-åring misstänks för tio mord i Colorado

Människor leds ut ur matbutiken i Boulder, Colorado.

En 21-årig man häktas misstänkt för mord på tio personer efter måndagens skjutning i en matbutik i Boulder i Colorado. Ett av offren var den polisman som var först på plats efter larmet om skottlossning. Nu lyfter Biden och Demokraterna frågan om vapenkontroll.

– Vi känner till tio dödsoffer vid brottsplatsen, inklusive en av våra egna polismän. Han svarade på larmet och var först på plats, och sköts till döds, säger polischefen Maris Herold, som var påtagligt berörd och uppriven, vid den presskonferens som hölls några timmar efter dådet.

Polismannen är 51-årige Eric Talley, som hade jobbat som polis i elva år och var pappa till sju barn. Enligt ett uttalande från Talleys far hade han börjat se sig om efter ett mindre farligt arbete.

Biden: Måste agera

Joe Biden uppmanar nu kongressen att agera i frågan om vapenkontroll, rapporterar medier i USA. Enligt presidenten ”finns många oklarheter” kring den misstänkte.

Han säger också att vapenkontroll inte borde vara en partipolitisk fråga.

– Vi måste agera, säger USA:s president.

Agerade ensam

Den misstänkte mannen sköts av polis i benet vid gripandet, men hans tillstånd ska vara stabilt och han kommer att förhöras. Polisen har ännu inte offentliggjort något om vilket möjligt motiv mannen hade, men säger att de tror att han agerade ensam.

– Det vore för tidigt att dra några slutsatser om motivet just nu, säger federala polisen Michael Schneider.

Mannen var beväpnad med automatkarbin, pistol och var iklädd stridsväst, enligt polisen.

Sammanlagt tio personer, i åldern 20 till 65, dödades i attacken. Ett hundratal poliser kallades till platsen och ett stort område spärrades av kring köpkvarteret och parkeringsplatsen framför.

Vittnen beskriver skräcken inne i butiken. 42-åriga Sarah Moonshadow befann sig vid kassan för att betala, tillsammans med sin vuxne son Nicholas, när de första skotten hördes.

– Jag sade ’Nicholas, ducka’ och han duckade. Vi lyssnade och hörde massor av skott. Jag sade ’Nicholas, spring’ och så sprang vi ut, berättar hon.

Utanför butiken låg en skadad människa, som Sarah Moonshadow försökte hjälpa, men hennes son slet bort henne och uppmanade henne att fortsätta fly.

– Jag hann inte hjälpa någon, säger hon.

I flera timmar var det oklart vad som egentligen hänt och hur många som hade dödats i skjutningen. Först fyra timmar efter larmet höll polisen sin första presskonferens, där man bekräftade att människor hade skjutits ihjäl, men det sades inte hur många.

"Hårdare vapenlagar"

Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi säger att våldet understryker behovet av hårdare vapenlagar. Åtstramningen av vapenlagarna har inte kunnat genomföras i kongressen, på grund av hårt motstånd från Republikanerna.

Boulder är en stad med omkring 100 000 invånare, strax nordväst om Denver.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV