Radar · Miljö

Sökinsats efter sällsynta spindlar på gång – och du kan hjälpa till!

På biologiska mångfaldens dag arrangeras en sökning av sällsynta spindlar i Kristianstad.

På biologiska mångfaldens dag, den 29 maj, ska Naturskyddsföreningen Kristianstad leta igenom sandområdena vid Friseboda – för att försöka hitta några av Sveriges mest sällsynta spindelarter. Och alla som vill får hjälpa till!

Ja, om du är sugen på att ge dig ut och söka efter ett gäng unika spindlar på biologiska mångfaldens dag, då ska du bege dig till Friseboda naturreservat i Kristianstad.

Det är ett nästan 700 hektar stort kustnära sandområde i östra Skåne. Länsstyrelsen beskriver tallskogen i reservatets norra del som ”trollskt” med gamla anor. Flera av träden är nämligen över 200 år gamla.

En av arrangörerna är Rune Stenholm Jakobsen, och till sin hjälp har han bland andra spindelexperten Lars Jonsson. För Natursidan förklarar de varför man valt att genomföra sökandet på biologiska mångfaldens dag.

– Vi har i vår krets haft mycket fokus på fåglar och växter, medan småkrypen har varit lite i skymundan. När man kollar på Artportalen är det tydligt att vissa arter sticker ut genom att ha sin enda lokal här i vår krets! Det mest akut hotade arterna bör vi försöka rädda, oavsett om det är fjärilar, fåglar eller spindlar.

Stort fokus på särskild art

Under sökdagen den 29 maj finns dessutom en särskild art som det ska hållas extra utkik efter – klittvargspindeln.

– Det som är kul är att alla kan hjälpa till att leta efter den och att vi har expertkunskap med oss i fält. Samtidigt kan vi förbättra livsmiljöerna genom tramp som håller sandytor öppna. Klittvargspindeln sågs senast på 1990-talet och det är egentligen rätt stor risk att den är borta för alltid – men vem vet? Få har letat och området är stort med flera nya tilltag inom sandlife-projektet, säger Rune Stenholm Jakobsen till Natursidan.

Men det finns även andra utsatta arter som man har möjlighet att finna. Exempelvis myrlejonsländan och fältpiplärkan. Den senare beskrivs som ”starkt hotad”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV