Radar · Inrikes

Förslag: Fri hyressättning för nybyggen

Stockholms nya stadsdel Barkarbystaden växer fram.

Hyressättningen föreslås av en statlig utredning vara fri för nyproducerade lägenheter. Efter att första hyran är satt, ska den kunna höjas i takt med inflationen och i vissa fall mer, erfar Dagens Nyheter (DN).

Regeringen tillsatte för drygt ett år sedan utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion. Den ska presenteras senast 31 maj.

Enligt DN har utredningen hållit sig noga till regeringens direktiv. Det innebär att hyressättningen ska vara fri för lägenheter som byggs klart efter det att lagen trätt i kraft. Det är tänkt att ske vid årsskiftet eller halvårsskiftet nästa år.

Hyresvärden måste dock kunna visa att hyran är rimlig i förhållande till liknande lägenheter i området.

Utredningen lägger också fram förslag på hur hyran ska kunna förändras efter att den initiala hyran har satts.

Enligt vad DN erfar kommer utredaren att föreslå att hyran ska kunna höjas årligen med konsumentprisindex (KPI), det vill säga den allmänna inflationstakten.

Hyresvärden ska dock kunna höja hyran med mer än KPI om det går att bevisa att områdets attraktivitet över tid har ökat väsentligt, skriver DN.

Å andra sidan ska en hyresgäst kunna kräva att hyran inte höjs med KPI, till exempel om många lägenheter i området står tomma eller om förvaltningen av huset försämrats. Bevisbördan läggs dock på hyresgästen.

Fri hyressättning för nyproducerade lägenheter är en punkt i januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

Vänsterpartiet anser att det kommer att leda till marknadshyror och har hotat med att försöka fälla regeringen om den lägger fram ett sådant förslag i riksdagen.