Radar · Migration

Flykting anklagas för att vara smugglare – dömd till 146 års fängelse

Efter att ha anlänt till Lesbos i en båt som började ta in vatten anklagades Mohamad H.

En grekisk domstol har dömt en 27-åriga man från Somalia till 146 års fängelse för människosmuggling. När båten som mannen, som kallas för Mohamad H., åkte i från Turkiet mot Grekland började ta in vatten och var nära att kapsejsa tog han kontrollen och styrde den mot Grekland.

Det är paraplyorganisationen European Council on Refugees and Exiles (ECRE), som samlar 107 olika organisationer från 40 länder, som rapporterar om att 27-åriga Mohamad H. dömts till 146 års fängelse efter att ha styrt en sjöoduglig båt mot Grekland. Han berättar själv att han tog kontrollen över båten efter att den var nära att kapsejsa – något som andra flyktingar som fanns med ombord på båten styrkt i rätten. Två personer ska ha omkommit under händelsen.

– Asylsökarna som var på båten hördes i rätten… och de säger att de har Mohamads handlingar att tacka för sina liv, skriver frilansjournalisten Daphne Tolis som jobbar i Grekland och skriver om migration, på Twitter.

Mohamad H. är inte den första flyktingen som efter att ha överlevt ett närstående skeppsbrott och lyckats rädda de som fanns ombord anklagas för ett grovt brott i Grekland.

– Ännu en asylsökande har fått stå till svars anklagad för att vara en människosmugglare och ansvarig för ett dödligt skeppsbrott som han överlevt, och har dömts till 146 år i fängelse, skriver ECRE på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV