Energi · Bak

Finsk polka, turkisk trummis och dessa katter

Vad har en finsk polka, Bilal Göregen, en turkisk gatemusiker och trummis, och katter i mängder gemensamt? Jo det har skapat en viral boom.

Evan polkka, Evas polka, traditionell finsk polkamelodi som Eino Kettunen (1894–1964) skrev text till på 1930-talet har blivit en viralt tema på nätet. Lyssna här!

Ievan Polkka - Eino Kettunen i filmen Flottarkärlek  från 1952 –17 979 visningar
Ievan Polkka - Eino Kettunen i filmen Flottarkärlek  från 1952 –17 979 visningar.

Den som såg till att Evan polkka blev en ny hit, och denna gång även utanför Finlands skogar, var den turkiske trummisen Bilal Göregen. Men inte utan ett katt förstås. För det var först efter han la till en diggande katt som hans youtube-klipp fick rejäl fart. När detta skrivs är hans klipp uppe i 51 459 027 visningar – versionen utan katt har 18 335 886 visningar.

Sedan fullkomligt exploderade nätet där Bilal Göregen version av Evan polkka nu förekommer i hundratals, ja tusentals olika klipp. Mest med katter förstås. Lyssna här!

Cat Vibing To Ievan Polkka Cat Vibing To Music | Cat Vibing Meme
Cat Vibing To Ievan Polkka Cat Vibing To Music | Cat Vibing Meme.

Även en versionen av gruppen Loituma, som var en hit i Finland redan på 90-talet, har nu på kort tid lyckats flerdubblat antalet visningar – i dagsläget uppe i 38 766 254  visningar.

Nu har alla fall youtubern The Kiffness knutit ihop säcken och gjort en slutlig mix där han förutom sitt eget bidrag klippt in några av alla klipp som gjord på Evan polkka och Bilal Görs version – 16 415 696 visningar.

The Kiffness - Ievan Polkka ft
The Kiffness - Ievan Polkka ft. Bilal Göregen (Club Remix) [Official Video].

Sist men inte minst så bör vi nämna att Bilal Göregen version Evan polkka är riktigt riktigt bra och The Kiffness har gjort en rätt så snyggt gjorda mix och bra låt.

Vår egen favorit är en finsk ”techno-afterski” versionen av Evan polkka gjord av Loitumasom en gång för länge sedan. Lyssna här!

Kiss kiss kiss! Glöm inte katten om du vill ha många visningar.