Radar · Utrikes

Eldupphöret håller – hjälp till Gaza

Förödelse i Gaza efter elva dagars strider.

Eldupphöret mellan Israel och Hamas ser ut att hålla. Människor som tvingats lämna sina hem på Gazaremsan kunde under fredagen börja återvända, sedan vapnen tystnat under natten.

Lastbilar med nödhjälp har börjat passera in genom Kerem Shalom-övergången som nu öppnats av Israel, fyllda med efterlängtade mediciner, mat och bränsle.

Eldupphöret håller, och båda sidor hävdar att de segrat. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att man dödat ”fler än 200 terrorister” i det Hamaskontrollerade Gaza, däribland 25 högt uppsatta befälhavare, något han beskriver som en ”utomordentlig framgång”.

Hamasledaren Ismail Haniya hävdar å sin sida att den terrorstämplade islamiströrelsen utdelat ett ”smärtsamt och kraftfullt slag” mot Israel, och tackar samtidigt Iran för ekonomiskt och militärt stöd.

Arbetar mot klockan

Tiotusentals människor gav sig på fredagen ut på gatorna i Gaza stad för att höra sig för om hur grannarna mår, inspektera förstörda byggnader och begrava döda anhöriga.

Räddningsmanskap arbetar mot klockan och med knappa resurser för att hitta eventuella överlevande i rasmassorna.

– Vi har inget annat hem. Jag får bo i ett tält på bråten efter mitt hus till dess att det har byggts upp igen, säger 70-årige Nazmi Dahdoud, vars bostad förstördes i en israelisk flygräd.

Från östra Jerusalem rapporterades under fredagen fortsatta sammandrabbningar, däribland vid al-Aqsa-moskén, där polisen sköt distraktionsgranater mot palestinier, som i flera fall hade kastat stenar och molotovcocktails.

En AFP-fotograf som bevakade händelserna blev misshandlad av israeliska styrkor.

Tvåstatslösning "enda lösningen"

USA:s president Joe Biden säger att han har sagt till israelerna att sluta strida i Jerusalem, men också att han är fortsatt beslutsam när det gäller att skydda Israel.

Han understryker också behovet av en tvåstatslösning, och beskriver detta som ”den enda lösningen” på konflikten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV