Radar · Politik

Löfven kan inte hoppas på budgetstöd från L

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen och Centern kan inte hoppas på stöd från Liberalerna för en budget. L säger nej till fortsatt budgetsamarbete.

Finansminister Magdalena Andersson (S) ville på onsdagens pressträff inte svara på om L hoppat av allt budgetsamarbete.

– Den frågan måste Liberalerna svara på, sade hon.

TT: Men du vet väl? Du är finansminister?

– Just nu budgetarbetar vi ju inte. Just nu handlar det om att försöka hitta bästa vägen framåt för Sverige och en ny regering.

Källor i L uppger till TT att partiet har avbrutit allt samarbete om budgeten och har inga planer på att återuppta det. Om finansministern och Centern tror på hjälp från L med att få igenom en budget i höst kan de glömma det, är det besked som ges.

Det uppges också vara innebörden av det besked L-ledaren Nyamko Sabuni gav i måndags om att januariavtalet har fallit. Partiet ska verka för en borgerlig regering redan nu, inte nu inför valet 2022, som Sabuni tidigare sagt ska vara linjen.

Officiellt ger dock L, via sin presstjänst, bara kommentaren: ”Det pågår inga förhandlingar mellan Liberalerna och företrädare för regeringen eller andra partier”.

Funderar på nästa steg

Efter riksdagens misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven (S) i måndags funderar han just nu på nästa steg för att lösa regeringskrisen.

Efter midsommarhelgen måste han ge besked om extraval ska utlysas. Alternativet är att avgå och sedan försöka bilda en ny regering med tillräckligt stöd i riksdagen.

För båda alternativen spelar möjligheten att i höst få igenom en budget i riksdagen stor roll.

Utan L:s stöd kan det bli svårt att få igenom en budget för Löfven och finansminister Magdalena Andersson.

Hon vill dock inte spekulera i om regeringen kan få igenom sin budget enbart med S, MP och C, utan ett extraval.

– Vi kan alla räkna mandat. Det är hypotetiska frågor, säger Andersson.
Räknar man mandat får S, MP och C 147.

Om M och KD enas om ett budgetförslag som får stöd av SD så har de tre partierna 154 mandat.

V behövs

Därmed skulle regeringen även behöva V:s stöd för att säkra budgeten. Men C har sagt att man inte vill ha ett budgetsamarbete där V ingår.

– Vi kommer inte att inleda ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet, det har vi varit jättetydliga med, sade C:s vice ordförande Anders W Jonsson till P4 Gävleborg i går.

Det bekräftas även av andra centerpartister som TT talat med. V:s och C:s budgetpolitik ligger alldeles för långt ifrån varandra, enligt dem.

Om Löfven utlyser extra val till slutet av september skulle regeringen kunna lägga fram sin budgetproposition innan och gå till val på den. Riksdagen fattar inte beslut om budgeten förrän i december.

TT: Ser du möjligheter att få igenom en budget med S, MP och C?

– Det beror helt på om det blir extraval och hur riksdagen ser ut efter det valet, säger finansminister Andersson.

Ingen återhämtningsbudget?

Innan regeringskrisen blev ett faktum siktade regeringen på att lägga fram en ”återhämtningsbudget” med stora satsningar. Höstens budget är också den sista stora innan ordinarie val 2022. Sådana valbudgetar brukar innehålla större satsningar än vanligt.

Men om Löfven utlyser extraval, så är frågan om det är konstitutionellt lämpligt att regeringen lägger fram en sådan välspäckad budget.

Innan regeringsfrågan var löst efter valet 2018 ledde Löfven en övergångsregering som avstod från stora satsningar i budgetpropositionen.

Hur en regering som utlyst extraval bör utforma en budgetproposition kan vara kontroversiellt.