Zoom

Ökning av larm om växtgift i mat: ”Väldigt olycklig situation”

Livsmedelsverket arbetar nu med att återkalla produkter som innehåller det förbjudna ämnet etylenoxid.

Antalet larm om bekämpningsmedlet etylenoxid i livsmedel ökar. Bara de senaste dagarna har en handfull produkter dragits tillbaka. ”Hur omfattande det är vet vi inte riktigt än”, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket.

Återkallelsen sker i en samordnad EU-insats efter att kontaminerat fruktkärnmjöl upptäckts i vissa produkter. Det handlar om låga nivåer av det förbjudna ämnet etylenoxid.

– Än så länge har vi sett att det upptäckts i vissa försändelser som förorenats, säger Jan Sjögren.

– Men vi vet inte riktigt än var det landar eftersom vi inte hunnit göra den analysen.

Tillsatsen fruktkärnmjöl kan användas som ett förtjocknings- och stabiliseringsämne i livsmedel, och etylenoxid har hittats i en mängd olika produkter, bland annat i glass, marmelad och ketchup.

Okänd härkomst

Livsmedelsverket vet inte varifrån föroreningen kommer, men att det handlar om något land utanför Europa.

– I nuläget finns det inte någon gränskontroll som analyserar efter detta ämne, säger han.

Hur länge kan importen ha pågått?

– Jag har faktiskt ingen uppfattning om det. Men det är viktigt att säga att det inte är någon akut fara om man har ätit något som innehåller det här.

Cancerframkallande

Ämnet är cancerframkallande men risken handlar om långsiktiga effekter, förklarar han.

– Då pratar vi om åratal med ordentlig exponering.

Som konsument behöver man inte vara orolig och produkterna kommer att försvinna från marknaden, enligt Sjögren.

– Fruktkärnmjölet har tillsatsnummer e410, och man kan också titta efter det. Men det är viktigt att påpeka att det inte gäller alla tillsatser av e410, utan bara vissa produkter.

Känner du till om fler produkter är på väg att återkallas?

– Nej, det är det vi sett så här långt. Men vi kan inte utesluta att det är fler produkttyper som omfattas.

"Väldigt olyckligt"

Föroreningen har troligen uppstått i användning av bekämpningsmedel utanför EU, enligt Nicklas Amelin, EU-expert på branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Det första larmet om etylenoxid kom i höstas. Då gällde det importerade sesamfrön från Indien. Efter att EU i juni fått kännedom om att det finns i fruktkärnmjöl har EU-kommissionen diskuterat hur de ska hantera frågan, enligt Amelin.

– Det handlar om väldigt små mängder. Det kan inte ens upptäckas i analys på hela produkten, men däremot i själva fruktkärnmjölet, säger han.

– Men regelverket är att om kontaminerad tillsats har använts, ska hela produkten ändå återkallas.

Enligt Amelin tar företagen sitt ansvar och systemet fungerar som det ska.

Hur många som är drabbade har han ingen översiktsbild av, men han säger att hela situationen är väldigt olycklig.

– Har man otur behöver man göra stora återkallelser. Det innebär matsvinn, kostnader och en skada för varumärket.

Fakta: Fruktkärnmjöl (e410)

Fruktkärnmjöl tillverkas av frön från Johannesbrödträdet.
Det kan användas som ett förtjocknings- och stabiliseringsämne i livsmedel.
Tillsatsen är tillåten men det är själva ingrediensen som blivit förorenad av det otillåtna bekämpningsmedlet etylenoxid.
Etylenoxid klassas som cancerframkallande och är förbjudet i livsmedel inom EU sedan 1986.
Källa: Livsmedelsverket

Fakta: Några återkallade produkter

Orkla har återkallat potatiskroketter och vitlökskroketter av märket Felix, Den gamle fabrik apelsinmarmelad, Bähncke remoulade och Bähncke hot dog ketchup.
Hemglass har återkallat glassen Smarties Pop Up 4-pack (bäst före-datum 30 april 2023).
Sia har återkallat lemoncurd och mangosorbet, som säljs som styckglassar och i fem liters förpackningar.
Skånemejerier drar tillbaka Président Ljuva ostcréme stark (bäst före-datum mellan 30 juli–31 oktober) och Ljuva ostcréme laktosfri (bäst före-datum 23 september–31 oktober), i förpackningar om 3,2 kilo.
Källa: Hemglass, Orkla, Sia, Skånemejerier

Fakta: Så arbetar Livsmedelsverket och andra myndigheter

Kemikalieinspektionen avgör vilka bekämpningsmedel som får säljas och hur de får användas i Sverige. Livsmedelsverket deltar i prövningen och utvärderar rester i livsmedel och risker för konsumenter.
Livsmedelsverket tar stickprover för att kontrollera om det finns bekämpningsmedelsrester i livsmedel som säljs i Sverige. Inkluderat i denna kontroll är även det EU-gemensamma övervakningsprogrammet, där medlemsländer inom Europa hjälps åt att kontrollera bekämpningsmedelsrester i livsmedel som säljs inom EU. Dessa resultat rapporteras till den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. Dit rapporteras resultat både från den inhemska stickprovskontrollen och från det EU-gemensamma övervakningsprogrammet. Efsa sammanställer resultaten i årliga rapporter.
När Livsmedelsverket hittar halter av ämnen som överstiger gränsvärdena lämnas resultatet över till den kommun som ansvarar för kontrollen av det företag som säljer livsmedlet. Den kommunala kontrollen kan lägga ett så kallat saluförbud på livsmedlet och även skicka varningsmeddelande om livsmedlet till andra myndigheter (RASFF).
Om kontrollerna hittar produkter med halter som dessutom skulle kunna innebära en hälsorisk måste företaget ta tillbaka varorna från marknaden, till exempel butiker, och informera konsumenterna. Dessutom skickar Livsmedelsverket ett varningsmeddelande, RASFF, till de andra EU-länderna. Livsmedelsverket får på samma sätt information från andra medlemsstater om de hittar resthalter som kan innebära en hälsorisk.
Källa: Livsmedelsverket